Чорнобильська АЕС виконала роботи з пилопригнічення

05.05.2022

 1-го та 2-го травня 2022 року персоналом цеху експлуатації об'єкту «Укриття» та нового безпечного конфайнменту за допомоги Модернізованої системи пилопригнічення (МСПП) було успішно виконано роботи з пилопригнічення  - подавання локалізуючого пилопридушуючого складу АК-510 у підпокрівельному просторі об’єкта «Укриття».

Як повідомила ЧАЕС, у режимі пилопригнічення персоналом було виконано приготування пилопридушуючого складу і промивного розчину, аналіз змісту гадолінію в промивальному розчині, тестування (визначення в'язкості) пилопридушуючого складу, подачу в зону дії МСПП пилопридушуючого складу, промивання трубопроводів і форсунок розчином для промивання з подальшим дренуванням залишків складу і розчину в дренажний бак. Усі дії персоналу по експлуатації системи було виконано згідно з «Інструкцією з експлуатації модернізованої системи пилопригнічення об’єкта «Укриття».
Роботи виконані з метою обмеження поширення радіоактивних речовин у підпокрівельному просторі об’єкта «Укриття», що знаходяться в зоні дії МСПП. Зона дії МСПП обмежена осями 40-53, рядами Б-С і включає в себе підпокрівельний простір зруйнованого блоку №4 (приміщення ЦЗ, боксів барабан-сепараторів і т.д.) і міжконтрфорсний простір.
За один сеанс пилопригнічення проводився 1 пуск по 5 т ЛППС по кожному напірному колектору (НК-1, НК-2, НК-3).
Нагадаємо, роботи з модернізації системи пилопригнічення об'єкта «Укриття» з використанням пилопригнітаючої суміші з підвищеним вмістом сухого залишку, що дозволяє створити стійке плівкове покриття, яке запобігає виникненню пилу, було проведено у рамках міжнародної технічної допомоги у 2003-2006 роках.
У 2021 року Інститутом проблем безпеки АЕС (ІПБ АЕС) була виконана науково-дослідна робота з оцінки стану захисного полімерного покриття в підпокрівельному просторі об’єкта «Укриття».
Згідно висновкам Звіту про Науково-дослідну роботу «Оцінка стану захисного полімерного покриття в підпокрівельному просторі об’єкта «Укриття» станом на 2021 рік» (далі Звіт) перевищень критеріїв оцінки стану захисного полімерного покриття та перевищень рівня радіоактивного забруднення зовнішніх поверхонь захисного полімерного покриття зафіксовано не було, однак, згідно рекомендацій того ж Звіту — для обмеження радіоактивних речовин, підвищення радіаційної безпеки при виконанні робіт з моніторингу паливовмісних матеріалів ОУ, проведення передпроєктних обстежень нестабільних конструкцій у рамках розроблення проекту ПК-2, було рекомендовано провести превентивне пилипригнічення не пізніше першої половини травня 2022 року, що і було виконано.

Зняття з експлуатації