Ігналінська АЕС готова отримати ліцензію на зняття з експлуатації. Що далі

03.05.2022

 Ігналінська АЕС перемістила все відпрацьоване паливо в пристанційне сховище ВЯП (ПСВЯП). Як передає щотижневе видання SpentFUEL, Європейський банк реконструкції та розвитку, державне підприємство Ігналінська атомна електростанція (ІАЕС) та литовський орган регулювання ядерної енергетики VATESI оголосили 21 квітня, що останній контейнер із відпрацьованим паливом Ігналинської атомної електростанції був встановлений у нове тимчасове сховище відпрацьованого палива.

Європейський союз та уряди 14 європейських країн підтримували цю роботу через Міжнародний фонд підтримки виведення з експлуатації Ігналінської АЕС (IIDSF), створений у 2001 році та керований ЄБРР.
Тепер без ядерних матеріалів у реакторних приміщеннях ІАЕС зможе отримати ліцензію на виведення з експлуатації від VATESI та виконувати роботи зі зняття з експлуатації, пов'язані з демонтажем реакторних систем, йдеться у повідомленні ІАЕС.
Проміжне сховище, включаючи компоненти обладнання та бочки CONSTOR ® RBMK 1500/M2, було спроєктовано та побудовано «під ключ» спеціально для Ігналінської АЕС консорціумом, що складається з GNS Gesellschaft für Nuklear-Service mbH та NUKEM Technologies GmbH.
З розміщенням останнього контейнера на ПСВЯП загальна кількість контейнерів склала 190, в них зберігається 15 555 відпрацьованих тепловиділяючих збірок. За час експлуатації двох реакторів ІАЕС накопичила 21 517 збірок відпрацьованого ядерного палива, 6016 з яких зберігаються у «старому» тимчасовому сховищі відпрацьованого палива, зведеному у 1999 році.
Контейнери зберігатимуться на ПСВЯП протягом 50 років відповідно до встановлених вимог Литовської Республіки, стандартів ЄС та рекомендацій МАГАТЕ. За необхідності термін служби контейнерів може бути продовжено.
Окремо 28 березня ІАЕС отримала дозволи від VATESI на початок промислової експлуатації комплексу із переробки твердих радіоактивних відходів (B2) та об'єкта поводження з твердими радіоактивними відходами та їх зберігання (B24). Український аналог для ЧАЕС – комплекс «Вектор».
Вартість проєкту оцінюється приблизно 200 мільйонів євро (216 мільйонів доларів США). Об'єкти призначені для вилучення, транспортування, характеризації, сортування, кондиціонування та зберігання короткоживучих та довгоживучих твердих радіоактивних відходів ІАЕС, а також відходів, що утворюються під час її зняття з експлуатації.
Нагадаємо, ІАЕС має два реактори типу РБМК-1500 з проектною потужністю 1500 МВт кожен. 1-й енергоблок було введено в експлуатацію у грудні 1983 р., 2-й енергоблок – у серпні 1987 р. Відповідно до Протоколу про вступ Литовської Республіки до Європейського Союзу 1-й та 2-й енергоблоки було зупинено 31 грудня 2004 р. та 31 грудня 2009 р..
Зняття з експлуатації ІАЕС почалося в 2010 р. і, як очікується, буде завершено до 2038 р. ВЯП і високоактивні відходи в кінцевому підсумку будуть поховані в глибокому геологічному сховищі (DGR), яке, згідно з графіком на сайті ІАЕС, буде введено в експлуатацію у 2068 році.
Слід згадати, що минулого тижня МЗС республіки білорусь звинуватило Литву в таємному будівництві ядерних могильників. Цю новину передрукувала велика кількість українських ЗМІ. Литовська сторона закид проігнорувала.

Зняття з експлуатації