Європейський Парламент засудив росію за створення безпекових ризиків на українських ядерних обʼєктах

02.05.2022
У відповідь на лист щодо ситуації на Чорнобильській та Запорізькій атомних електростанціях у зв’язку із вторгненням росії в Україну, очільниця Європейського Парламенту Роберта Мецола висловилася на підтримку вжиття заходів для збереження безпеки та уникнення ризиків на українських ядерних об’єктах.
Про це повідомив Комітет ВРУ з питань енергетики та ЖКП на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.
«Я переконана, що військовий контроль росії над Чорнобильською атомною електростанцією становив критичну безпекову загрозу, навіть зважаючи на той факт, що наприкінці березня російські сили передали контроль над Чорнобильською АЕС назад Україні», - йдеться у листі президентки Європейського Парламенту Робери Мецоли на адресу спікера Верховної Ради України.
Європейський Парламент у своїх резолюціях від 1 березня та 7 квітня 2022 року засудив російську федерацію за ведення військових дій у безпосередній близькості до критичної інфраструктури, такої як атомні електростанції та висловив занепокоєння щодо ситуації на Чорнобильській АЕС.
«Ми наголосили на необхідності вжиття заходів з боку Ради Безпеки ООН для демілітаризації зони відчуження Чорнобильської АЕС. Ми закликали Міжнародне Агентство з ядерної енергетики встановити повний контроль на цією атомною електростанцією та створити спеціальну робочу групу для моніторингу ситуації щодо безпеки ядерних об’єктів, сховищ та палива», - пише очільниця Європарламенту.

Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг також наголосив, що двічі звертався до Організації Об’єднаних Націй та Міжнародної агенції з атомної енергії (МАГАТЕ), парламентів всіх держав, Європейського Парламенту та міжнародних парламентських асамблей щодо загрози виникнення всесвітньої ядерної катастрофи, спричиненої захопленням військовими підрозділами російської федерації атомних об’єктів в Україні.

 

АЕС