Україна поінформувала МАГАТЕ про загрозливу ситуацію на ЗАЕС

30.04.2022

 Про це на сайті МАГАТЕ повідомив генеральний директор Рафаель Маріано Гросі.

Україна заявила МАГАТЕ, що її спеціалісти-ядерники «продовжують виконувати свої обов’язки та підтримувати, наскільки це можливо під час війни, безпеку ядерних об’єктів» в країні.
Україна також повідомила МАГАТЕ, що «Росенергоатом» – підрозділ російської державної атомної компанії «Росатом» – направив на Запорізьку АЕС групу спеціалістів-ядерників, назвавши вісім з них. У ньому сказано, що вони вимагають щоденних звітів від керівництва станції про «конфіденційні питання» щодо функціонування АЕС, що охоплюють аспекти, пов'язані з адмініструванням і управлінням, технічним обслуговуванням і ремонтом, охороною та контролем доступу, а також поводженням зі свіжим ядерним та відпрацьованим паливом і радіоактивними відходами.
Україна окремо повідомила МАГАТЕ, що персонал Запорізької АЕС – найбільшої в країні з шістьма реакторами – «працює під неймовірним тиском».
Раніше цього місяця Україна повідомила МАГАТЕ, що «моральний та емоційний стан» співробітників ЗАЕС «дуже низькі».
У своїй підсумковій доповіді про ядерну безпеку, фізичну безпеку та гарантії в Україні генеральний директор Ґроссі сказав, що ситуація на ЗАЕС «продовжує залишатися складною та потребує постійної уваги через присутність російських сил і персоналу «Росатому» на об’єкті під час роботи, тоді як управління залишається за операторами української АЕС».
У звіті додається, що, хоча МАГАТЕ продовжує коригувати свою діяльність із забезпечення гарантій, ситуація стане нестійкою. «Тому генеральний директор запропонував здійснити візит на Запорізьку АЕС після необхідних консультацій та якомога швидше», – йдеться у повідомленні.
Щодо роботи українських АЕС, то наразі до мережі підключено сім реакторів: два на Запорізькій АЕС, два на Рівненській АЕС, два на Південноукраїнській АЕС та один на Хмельницькій АЕС. Інші вісім реакторів зупинені для ППР або утримуються в резерві. Системи безпеки на чотирьох АЕС залишаються функціонуючими, і вони також продовжують працювати за межами майданчиків АЕС.
Що стосується гарантій МАГАТЕ повідомило, що віддалена передача даних із захисту від Чорнобильської АЕС до штаб-квартири Агентства у Відні поступово відновлюється після того, як цього тижня його фахівці оновили системи автоматичного моніторингу, встановлені на майданчику, та розгорнули нові канали передачі на супутникових технологіях. 

Компанії