«Росатому» доведеться згорнути послуги з ізотопного збагачення урану

25.04.2022

 Виконання контрактів ДК «Росатом» з надання послуг з ізотопного збагачення урану будуть провалені з ІV кварталу 2022 року. Причина – дефіцит вуглецевого волокна певної марки та якості, яке росія не виробляє.

Про це повідомив Антикризовий експертний ядерний центр України на своїй сторінці у Facebook.
За його даними, цей дефіцит вплине на функціонування газових центрифуг 9 та 9+ покоління, які використовуються на ПАТ «Ковровський механічний завод» акціонерного товариства «ТВЕЛ».
Робота підприємств субліматно-розділового контуру АТ «ТВЕЛ», яке входить до держконцерну «Росатом», важлива як для забезпечення внутрішніх потреб російських АЕС ядерним паливом, так і для виконання довгострокових міжнародних контрактів АТ «Техснабекспорт» (ДК «Росатом») з надання послуг зі збагачення урану.
⚡️Створення та функціонування газових центрифуг передбачає використання вуглецевого волокна певної марки та якості (товар подвійного використання експорт якого дозволяється контролюючими органами країни виробника), яке росія не виробляє. Особливо
Так, за інформацією АЕЯЦУ, виробниками та постачальниками критичного вуглецевого волокна є 4 компанії. З них Toho Tenax Co., Ltd., яка належить ЄС та Японії, та Toray Industries Inc., яка у власності Франції та Японії,  не можуть постачати вуглецеве волокно через заборону органів експортного контролю ЄС. Йдеться про заборону Федерального управління економіки та експортного контролю ФРН (BAFA), яке відзвітувало про можливу передачу товару чи технології з використанням зазначеного товару Ісламській Республіці Іран. Ця заборона діяла на експорт зазначеного товару для всіх контролюючих органів країн ЄС.
Корейська Hyosung advanced materials CO протягом 2019-2021 рр. поставила 9819 кг вуглецевого волокна марки H3055-12K для потреб ПАТ «КМЗ» та ФГУП «ВІАМ» (входять у ДК «Росатом»).
Що стосується китайської Zhongfu Shenying Carbon Fiber CO. Ltd, то її номенклатура характеризується не досить високою якістю.  Протягом 2019 року вона поставила 544 кг вуглецевого волокна марки SYT55S-12K для потреб ФГУП «ВІАМ».
Експерти АЕЯЦУ наголошують, що після накладення санкцій на рф, єдиним можливим постачальником критичного товару залишається китайська компанія Zhongfu Shenying Carbon Fiber CO. Ltd., яка не має в своїй номенклатурі вуглецевого волокна двох необхідних марок та якості.
«Критичні проблеми в ядерній галузі росії будуть посилюватись, оскільки науково-технічний блок ДК «Росатом» не надав пропозицій з імпортозаміщення вуглецевого волокна чи інформації щодо можливих альтернативних постачальників», - йдеться у повідомленні Центру.

Уран і паливо