Гендиректор МАГАТЕ очолить місію на ЧАЕС, яка прибуде у квітні

21.04.2022

 Україна повідомила Міжнародне агентство з атомної енергії, що загальна ситуація в районі Чорнобильської атомної електростанції (АЕС) залишається складною через зруйновані мости та діяльність з розмінування, і що національний регулятор досі не мав можливості оглянути об’єкт.

Про це повідомив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґроссі у щоденному зведенні Агентства стосовно ситуації з ядерною безпекою в Україні.
Він високо оцінив діяльність України для безпечної та безпечної експлуатації об’єкта, зауваживши, що  за інформацією української сторони залишається багато роботи, щоб повернути ЧАЕС у нормальний режим.
Щоб підтримати у цьому Україну генеральний директор Ґроссі планує очолити місію експертів МАГАТЕ у Зону відчуження наприкінці квітня для проведення оцінки ядерної безпеки, фізичної безпеки та радіологічної оцінки, доставки важливого обладнання та ремонту систем дистанційного моніторингу гарантій Агентства, - йдеться у повідомленні.
МАГАТЕ також повідомляє, що наразі в роботі знаходиться 7 з 15 діючих енергоблоків АЕС, системи безпеки продовжують працювати на чотирьох АЕС.
Агентство також зазначило, що досі не отримує дистанційну передачу даних від своїх систем моніторингу, встановлених на Чорнобильській АЕС, але такі дані передаються до штаб-квартири МАГАТЕ з інших українських АЕС.

Зняття з експлуатації