Держатомрегулювання планує перевірити ядерні матеріали та джерела іонізуючого випромінення на об’єктах ЧАЕС

21.04.2022

 Держатомрегулювання готується провести позапланову інвентаризацію ДІВ, спеціальну фізичну інвентаризацію ядерних матеріалів та перевірити умови зберігання радіоактивно-забрудненого обладнання та матеріалів на ДСП ЧАЕС.

Як повідомляє ДІЯРУ, перевірка відбудеться незважаючи на те, що несанкціонованого втручання або вилучення радіоактивних матеріалів з об’єктів ДСП «Чорнобильська АЕС» під час військової окупації з 24 лютого по 31 березня оперативним персоналом не було зафіксовано
Також, за інформацією Регулятора, 19 квітня 2022 року, силами ремонтного персоналу ДСП «Чорнобильська АЕС» відновлено прямий телефонний зв'язок майданчика станції з оперативним черговим Держатомрегулювання. Відтак з ранку 20 квітня щоденна інформація про поточний стан безпеки ядерних і радіаційних об’єктів надходить від начальника зміни ЧАЕС до Інформаційно-кризового центру Держатомрегулювання електронною поштою за встановленими процедурами. Про це раніш ДІЯРУ повідомила МАГАТЕ.
За повідомленням керівництва ДСП «Чорнобильська АЕС», ротація персоналу станції відбувається на плановій основі сухопутним шляхом з урахуванням оцінки ситуації, що складається по маршруту руху.
Продовжується виконання заходів з повної перевірки інженерно-технічних засобів системи фізичного захисту проммайданчика, об’єкту «Укриття», СВЯП-2, вивчається можливість щодо поновлення перевезення відпрацьованого ядерного палива зі СВЯП-1 до СВЯП-2.
Силами підрозділів ДСНС   продовжується виконання заходів з усунення військових загроз (розмінування території, пошук вибухових пристроїв та боєприпасів тощо) на об’єктах ДСП «Чорнобильська АЕС» та за межами промислового майданчика.

РАВ і ВЯП