Про німецькі компанії, які цікавлять «Росатом» - Антикризовий експертний ядерний центр

19.04.2022

 Антикризовий експертний ядерний центр України оприлюднив список німецьких компаній, у співробітництві з якими зацікавлений ДК «Росатом». «Російський атомний бізнес тісно пов’язаний з постачанням ряду імпортного обладнання, запчастин та товарів, без яких поточна діяльність та реалізація запланованих проектів буде припинена», - йдеться на сторінці експертного центру у соцмережі Facebook.

Експерти наголошують, що незважаючи на заяви керівництва ДК «Росатом» щодо програм з імпортозаміщення у російської атомної галузі зберігається високий рівень залежності від імпортної частки сировини, запчастин та обладнання.
Повідомляється, що компанії-виробники критичного обладнання для ядерно-енергетичної галузі росії знаходяться та/або зареєстровані у Німеччині, Франції, Чехії, Словаччині, Угорщині, Україні, Японії, Китаї та Республіці Корея.
За їхньою інформацією (InfoAtom теж знає такі непоодинокі приклади), ряд підприємств Східної Європи не чекаючи на санкції ЄС вже відмовились від постачання обладнання та товарів для  ядерної галузі рф.
Антикризовий експертний ядерний центр підкреслює, що скорочення поставок критичного імпорту призведе в найближчій перспективі до: зростання кількості незапланованих зупинок АЕС; збільшення термінів проведення ремонтів АЕС; невиконання термінів діючих контрактів на будівництво АЕС як в росії, так і за кордоном; порушення термінів поставки свіжого ядерного палива; проблем з функціонуванням підприємств субліматно-роздільного комплексу росії та низки інших проблем.

Компанії