Держатомрегулювання про ситуацію на ЯПУ «Джерело нейтронів»

13.04.2022

 Оперативний персонал контролює стан ЯПУ «Джерело нейтронів» в обмеженому об’ємі. До цього призвели постійні обстріли та бомбардування території ННЦ ХФТІ, де розташована ядерна підкритична установка.

Про це повідомила Державна інспекція ядерного регулювання із посиланням на інформацію експлуатуючої ядерну установку організації ННЦ ХФТІ.
Станом на 12 квітня, зокрема, відсутні можливості виміру температури теплоносія на вході/виході бака підкритичної збірки (ПКЗ) та нейтронно-утворюючої мішені, зняття показників автоматизованої системи радіаційного контролю, відновлення рівня в баці підкритичної збірки, який досяг нижньої межі безпечної експлуатації для режиму «тривалий зупин» згідно технологічного регламенту безпечної експлуатації установки.
За даними ДІЯРУ, радіаційна обстановка на майданчику (за показниками переносного дозиметра) в межах норми. Водночас ймовірність нових пошкоджень ЯПУ «Джерело нейтронів», що безпосередньо можуть вплинути на стан ядерної та радіаційної безпеки, залишається високою через постійні обстріли російськими військами.

Компанії