Сховище відпрацьованого ядерного палива на ЧАЕС не постраждало, а доля полонених нацгвардійців з ЧАЕС залишається невідомою

09.04.2022

 Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива у Чорнобильській зоні не постраждало під час окупації російськими військовими.

Про це повідомляється у офіційному телеграмканалі НАЕК «Енергоатом».
«Загалом Сховище не постраждало, його периметр не пошкоджено. Все обладнання, комп’ютерна та інша спеціальна техніка – на місці», - йдеться у повідомленні.
Водночас «Енергоатом» повідомив, що на ЦСВЯП наявні ознаки мародерства: пошкоджено кілька дверей, зникли деякі побутові пристрої.
Під час перебування на майданчику ЦСВЯП т.в.о. президента НАЕК «Енергоатом» Петро Котін провів нараду щодо оцінки ситуації на об’єкті та затвердив план відновлення його роботи у найкоротші терміни з тим, щоб воно було готове приймати відпрацьоване ядерне паливо з трьох українських АЕС відповідно до графіку одразу після завершення воєнного стану, - зазначає «Енергоатом».
Також вчора міністр внутрішніх справ Денис Монастирський  повідомив, що доля полонених 169 солдатів Національної гвардії України залишається невідомою. «Їх тримали тут 30 днів без достатнього освітлення та їжі. Їх не випускали надвір. В останній день їх відвезли звідси у невідомому напрямку», – зазначив Денис Монастирський. На думку міністра, солдат Національної гвардії відвезли до Росії через Білорусь як військовополонених, але точної інформації немає.
Також Денис Монастирський повідомив, що є розуміння, що сьогодні «ми маємо бути готові до нової атаки на АЕС будь-якої миті. Ми будемо використовувати найкращий світовий досвід, щоб станція була захищена, тому що кордон знаходиться всього за кілька десятків кілометрів». 

РАВ і ВЯП