На ХАЕС запрацював один блок, а Зону відчуження терміново хоче відвідати МАГАТЕ - оновлено

09.04.2022

 Україна повідомила МАГАТЕ, що один із двох блоків Хмельницької АЕС було підключено до мережі після ремонту.

Про це йдеться на сайті МАГАТЕ із посиланням на генерального директора Рафаеля Маріано Ґроссі.
За інформацією Агентства, працюють вісім із 15 українських реакторів, в тому числі два на окупованій рф Запорізькій АЕС, три на Рівненській АЕС, два на Южно-Українській АЕС, один на Хмельницькій АЕС.
Щодо гарантій МАГАТЕ заявило, що ситуація залишилася незмінною: Агентство все ще не отримувало дистанційну передачу даних від своїх систем моніторингу, встановлених на Чорнобильській АЕС, але такі дані передавались до штаб-квартири МАГАТЕ з інших АЕС в Україні.
Міжнародне агентство з атомної енергії наступною вчорашньою заявою додало, що знає про нещодавні кадри з безпілотника, які показують окопи, зроблені російськими військами в забрудненій зоні поблизу Чорнобильської атомної електростанції. МАГАТЕ заявило, що готове відвідати Зону відчуження «як тільки це буде можливо» для оцінки радіаційної обстановки та надання іншої допомоги з питань безпеки, якщо це необхідно, - зазначив Рафаель Маріано Ґроссі. Він додав, що МАГАТЕ переглянуло кадри, але може провести незалежну радіологічну оцінку лише після того, як його експерти відвідають Зону відчуження.
МАГАТЕ також заявило, що не може підтвердити повідомлення минулого тижня про те, що російські війська отримали високі дози радіації під час перебування в Чорнобильській зоні відчуження.
Генеральний директор зазначив, що МАГАТЕ має терміново направити на місце проведення своїх експертів з ядерної безпеки, щоб вони власноруч оцінили стан Чорнобильської АЕС і відновили там онлайн-моніторинг, який був перерваний на початку війни (у заяві використовується слово «конфлікт»).  «Я в тісних консультаціях з нашими українськими колегами, щоб якнайшвидше організувати такий візит», - додав Ґроссі.
Станом на 9 квітня 2022 року експлуатація основного та допоміжного обладнання на Хмельницькій АЕС проводиться згідно з вимогами  регламентів та експлуатаційної документації. Про це повідомив НАЕК «Енергоатом» у своєму телеграмканалі. 
Згідно із повідомленням, порушень умов безпечної експлуатації енергоблоків немає. Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на станції та в зоні спостереження не змінювався і перебуває у межах норми. Основне обладнання, приміщення, будівлі, периметри захищених зон та прилеглих територій, а також особливо важливі об’єкти ВП ХАЕС – під посиленою охороною.
Радіаційний фон на промисловому майданчику станції та в зоні спостереження не перевищує допустимих норм, показники не перевищують природних фонових значень.

АЕС