Керівники ДАЗВ оглянули та прозвітували про стан Зони відчуження

09.04.2022

 Керівники Державного агентства України з управління зоною відчуження та директор ДСП «Екоцентр» відвідали Зону відчуження «в першу чергу до тих небагатьох співробітників, які вимушено залишилися у зоні, та для огляду стану підприємств Чорнобильської зони».

Про це вони повідомили на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook.
У повідомленні йдеться, що вже встановлюються переправи, прибирається сміття та метал зі шляхів, проводиться знешкодження мін, яких досить рясно залишили рашисти. Небезпека переміщень ще дуже висока, і найближчий приблизно тиждень вона такою ще і буде залишатися, - зазначає ДАЗВ.
Керівники відвідали офіси та виробничі майданчики державних підприємств «Чорнобильська АЕС», «Центральне підприємство з поводження з РАВ», «Екоцентр», «Північна Пуща», Центр організаційно-технічного і інформаційного забезпечення УЗВ, Чорнобильський Радіаційно-екологічний Біосферний Заповідник, Державний науковий центр захисту культурної спадщини від техногенних катастроф. Також оглянули КВ «Вектор», «Буряківку» та стратегічний об'єкт НАЕК «Енергоатом» – ЦСВЯП.
За результатами поїздки ДАЗВ повідомив:
1. Люди всі живі, і це саме головне.
2. Практично кожне офісне приміщення у будівлях підприємств – із суттєвими пошкодженнями, розбиті та повністю розкрадені. Крали як робоче майно, так і особисті речі працівників на їх робочих місцях. Звертаємо увагу, що пошук і розкрадання цінностей державних підприємств вівся систематично та щоденно, і навіть у визначений час – з 10:00 до 14:00 щоденно.
3. Багато викрадених основних засобів, в першу чергу, автопарки спеціалізованої техніки ДСП "ЦППРВ" та ДСП "Північна Пуща", викрадене паливо, що ставить під загрозу забезпечення пожежної та радіаційної безпеки у зоні відчуження.
4. Унікальної лабораторії ДСП "Екоцентр" не існує як єдиного та функціонального комплексу.
5. Система фізичного захисту КВ "Вектор" зазнала ряд пошкоджень, повністю розбиті офісні та побутові приміщення.
6. Рудий ліс. Фактично на одній із частин Рудого лісу були розриті масштабні укріплення для тривалого знаходження. Навкруги укріплень багато згорілої трави та кущів. Окупанти повною мірою надихалися радіоактивними частинками.
7. Фон. Поки загальні висновки робити рано, маємо запустити систему АСКРО (якщо це буде можливо, об’їзд датчиків поки не робився), щоб спиратися на факти, але ж точкові виміри показали суттєві рівні для місцевості, у якій їх проводили. 
Як наголошує ДАЗВ, на поточний момент відвідування та перебування у Чорнобильській зоні залишається вкрай небезпечним у зв’язку із наслідками перебування російських збройних формувань. Є великі радіаційні ризики, вибухові загрози та логістичні перешкоди.
Агентство також повідомило, що «незабаром будуть хороші інфраструктурні новини, і в першу чергу працюємо над доступною логістикою, постачанням гуманітарної допомоги (сьогодні перша завезена у Чорнобиль силами ДСП "ЦППРВ", велика партія), налагодженням зв’язку».
 ДСП «Екоцентр» знищена центральна аналітична лабораторія з характеризації РАВ, при цьому відбулося несанкціоноване проникнення в сховище джерел іонізуючого випромінення, в якому зберігалися зразкові радіоактивні розчини та калібрувальні джерела (Фото 1 та 2).
Окупантами викрадено та пошкоджено 133 джерела сумарною активністю порядку 7 млн. Беккерелів. Це можна порівняти із 700 кг радіоактивних відходів із наявністю бета та гамма випромінювання. Навіть невелика частина цієї активності є смертельно небезпечною при непрофесійному та неконтрольованому поводженню з ним.
На даний час місцезнаходження викрадених джерел невідомо. Ступінь збереження та безпеки калібрувальних джерел та зразкових радіоактивних розчинів встановити неможливо, а стан пошкоджених буде з’ясований після проведення відповідної інвентаризації та вимірів.
Додатково ДАЗВ повідомив, що офіси та лабораторія Інституту проблем безпеки АЕС також були розграбовані та знищені російськими загарбниками-мародерами. Були вивезені комп’ютери, оргтехніка, розбито або знищено лабораторне обладнання та вимірювальні пристрої.
Також пограбовані гаражі з автомобільною технікою, яка використовувалась для доставки науковців на об’єкти досліджень.
В лабораторіях ІПБ АЕС знаходились джерела іонізуючого випромінювання та зразки паливовмісних матеріалів (!) з об’єкту «Укриття», які використовувались науковцями при виконанні досліджень. Місцезнаходження цих матеріалів також не відомо.
Як зазначає Агентство, якщо радіоактивні матеріали були залишені у зоні відчуження, «викинуті», - це є ризиком для персоналу, що додатково підкреслює важливість негайного відновлення радіаційно-дозиметричних досліджень та вилучення цих високоактивних джерел у спеціалізовані сховища. Після перевірки на відсутність мінувань, а також за наявністю обладнання ця діяльність буде миттєво відновлена. Але більш ймовірним ДАЗВ вважає сценарій, за якого джерела випромінення та частини палива були вивезені «на сувеніри». 

РАВ і ВЯП