Швейцарія не буде заключати нові контракти на російський уран та збагачення

08.04.2022

 Наприкінці березня неурядова організація Greenpeace закликала владу семи швейцарських кантонів, припинити закупівлю урану у Росатому через війну рф проти України та окупацію російськими військами та представниками Росатома Запорізької та Чорнобильської АЕС.

Як повідомляє видання Swiss.info, на сьогодні лише енергокомпанія Axpo, яка володіє АЕС Бецнау (2 блоки PWR потужністю 380 МВт) та Лейбштадт (1 блок BWR-6 потужністю 1275 МВт), закуповує уран у рф. Наразі Axpo отримує три чверті загального обсягу урану від Росатома. Її конкурент Alpiq, яка управляє атомною станцією в Гесгені (1 блок PWR потужністю 1060 МВт), відмовився від російського урану у 2016 році. Ця компанія закуповує уран з Канади та Австралії, а потім збагачується в Західній Європі.
Натомість член правління та керівник підрозділу ядерної енергетики Axpo Віллібальд Кольпайнтнер заявив пресі, що Axpo планує виконувати поточні контракти з Росатомом, але не буде підписувати нові. Він повідомив, що Axpo зараз «інтенсивно вивчає, як вона може зменшити залежність від російського палива». 

Уран і паливо