В Чехії обговорюють варіанти націоналізації Škoda JS – чеське видання Seznam Zprávy

06.04.2022

 Уряд бореться з ризиками, пов’язаними з компанією Škoda JS, яка є власністю російських компаній.  Škoda JS є незамінним партнером ČEZ Group - забезпечує технічне обслуговування та обслуговування чеських ядерних реакторів.

Про це пише авторка чеського видання Seznam Zprávy Zuzana Kubátová у статті «Газпром» контролює ключову чеську атомну компанію. Уряд хоче його відсікти».
Вона акцентує, що через російських власників одна з найважливіших компаній чеської атомної промисловості створює головний біль для уряду та керівників CEZ Group. Плзенска Škoda JS з 2004 року належить російському машинобудівному холдингу ОМЗ, підконтрольному державному «Газпромбанку», що входить до складу імперії підконтрольного Кремлю гіганта «Газпром». Четверо російських представників ОМЗ входять до складу правління Škoda JS із семи осіб, а чехи в меншості. Компанія перебуває в санкційних списках США з 2014 року через її власника. У вітчизняних бізнес-колах поширюється інформація, що двох її російських законних представників підозрюють у співпраці з російською спецслужбою ФСБ (імена редакції відомі, але не називаються, оскільки підозра не може бути достовірно підтверджена).
Škoda JS надзвичайно важлива для чеської енергетики: вона є ексклюзивним постачальником послуг з обслуговування і технічного обслуговування атомних електростанцій Дуковани та Темелін. Здійснює розрахунки щодо використання ядерного палива в реакторах, її персонал має доступ до найбільш суворо контрольованих реакторних зон.
Тож контракти групи ČEZ із Škoda JS неможливо розірвати, оскільки плезнська компанія має унікальні ноу-хау, знання чеських електростанцій та унікальний досвід їх обслуговування.
«Škoda JS є ключовою чеською компанією для обслуговування та експлуатації існуючих атомних електростанцій, а також для залучення чеської промисловості до проекту нової атомної електростанції, що є одним із наших пріоритетів», – говорить Войтех Срнка, речник Міністерства промисловості і торгівлі.
«Компанія в якійсь мірі для нас незамінна», – зізнається один із високопоставлених менеджерів CEZ Group, який не хоче відкрито коментувати таку чутливу ситуацію.
Крім того, Škoda JS володіє 17,4 відсотка акцій науково-дослідного інституту ÚJV у Ржежі. Незважаючи на те, що це міноритарна власність, це стає проблемою, оскільки інститут отримує ґранти на проєкти розвитку від держави.
«Škoda JS є одним із так званих постачальників логічних блоків наших атомних електростанцій, – пояснює речник ČEZ Ладіслав Кржиж. - Це історично чеська компанія з чеськими експертами. ČEZ не міг і не може вплинути на те, що після приватизації вона поступово була продана і на те, що вона має нинішніх власників», – додає він.
Певний парадокс полягає в тому, що пільзенська холдингова компанія Škoda продала росіянам свій ядерний підрозділ в той час, коли він належав тодішній непрозорій компанії Appian. Вона хотіла зосередитися тільки на транспортній інженерії і позбулася інших видів діяльності. Генеральним директором Škoda Plzeň на той час був Мартін Роман, який відразу після продажу росіянам атомної техніки та деяких інших активів перейшов на ту ж посаду на чолі ČEZ.
«Той факт, що у Škoda JS є російські власники, із сьогоднішньої точки зору можна чітко розцінити як помилку», – каже Срнка, речник Міністерства промисловості і торгівлі.
Щодо Škoda JS на початку березня уряд провів прямі переговори з генеральним директором CEZ Даніелем Бенешом. «Ми аналізуємо поточну ситуацію та шукаємо можливі рішення, але зараз ми не можемо бути більш конкретними з міркувань безпеки», – каже речник ČEZ Кржиж.
«Ми усвідомлюємо ризики безпеки, пов’язані зі Škoda, ми шукаємо рішення, але деталі поки не коментуються», – додає міністр фінансів Збинек Станьюра (ODS). Навіть речник міністерства не хоче уточнювати жодних деталей. "Зараз уряд працює над вирішенням проблеми", - сказав він. Ян Столар, речник Škoda JS, також відмовився коментувати ситуацію.
За даними джерел видання SZ Business, обговорюються настпуні варіанти: продаж Škoda JS групі ČEZ, націоналізація або розміщення примусового адміністратора, який би відключився від впливу російського законного представника. Проте як націоналізація, так і отримання контролю над компанією вимагали б змін у законодавстві; фактично уряд мав би підготувати та проштовхнути через парламент спеціальний «Škoda lex».
Найпростіше було б продати компанію ČEZ. Тим більше, що в попередні роки цей варіант обговорювався кілька разів. «Але зараз CEZ стурбована репутаційними ефектами, важко пояснити, що під час посилення антиросійських санкцій підконтрольна державі енергетична компанія надсилає гроші російському Газпромбанку», – каже джерело в CEZ.
Однак операцію можна було здійснити і без фінансових результатів: ČEZ вимагає від Škoda JS відшкодування збитків, завданих зупинкою ядерного реактора через вицвілі рентгенівські перевірки зварних швів у 2016 році, за які несе відповідальність пльзенська компанія.
Позов зріс з початкових 611 мільйонів з аксесуарами до нинішніх 2,7 мільярда крон. Після невдалих спроб позасудового врегулювання, ČEZ два роки тому подала позов проти Škoda JS, справа знаходиться в суді першої інстанції.
У будь-якому випадку, елегантним рішенням було б купити Škoda JS за цю дебіторську заборгованість. Але російській стороні довелося б погодити угоду, чого ще не відбулося.
Зв'язок з російськими власниками також може стати проблемою для самої Škoda JS. Серед її бізнес-партнерів починає поширюватися занепокоєння, що підприємство перебуває у поганому стані та має проблеми з фінансуванням через санкції, тому незабаром у нього можуть виникнути труднощі з погашенням своїх зобов’язань. Тим більше, що він має ключові контракти в охопленій війною Україні.
Проте представник Škoda пан Stolár розвіює ці побоювання: «Škoda JS не користується фінансуванням російських банків, у хорошому фінансовому стані та виконує свої зобов’язання перед вітчизняними та іноземними клієнтами. Ми маємо замовлення на мільярди крон на наступний період. І ми продовжуємо проекти для українських АЕС», – сказав він.

Компанії