Завтра в Зоні відчуження відновиться радіаційний контроль - ДАЗВ

04.04.2022

 На території Зони відчуження 5 квітня поновлять радіаційний контроль. Про це на брифінгу розповів голова Державного агентства з управління Зоною відчуження Євген Крамаренко, повідомив вчора сайт «Українська енергетика».

«На даний час система моніторингу Зони відчуження не працює. До 5 числа на території працюють ЗСУ, після цього ми збираємося зайти та встановити причину збою в роботі системи радіаційного контролю, відновити її», - зазначив Євген Крамаренко.
За його інформацією, зараз Збройні Сили України розміновують територію. «Після того, як російські військові залишили територію Зони відчуження, ми спостерігаємо увздовж всіх доріг дуже велику кількість мін. Вздовж доріг сотні порожніх ящиків від мін», - зазначив голова ДАЗВ, повідомивши, що один зі співробітників Зони уже підірвався на міні. Також підриваються тварини, що живуть на території Зони відчуження, багато видів з яких є червонокнижними.
За його словами, за безпечним станом Чорнобильської АЕС постійно наглядали 59 осіб, вони здійснювали свою діяльність до останнього моменту. «Вони стверджують, що на даний час ніяких небезпек для ЧАЕС немає», - додав голова ДАЗВ.
Він також повідомив, що стан сховищ радіоактивних відходів у Зоні відчуження, що перебувала у російській окупації, наразі невідомий. «Окрім Чорнобильської АЕС, на території Зони відчуження знаходиться ряд сховищ, у яких зберігаються радіоактивні відходи, не менш небезпечні, ніж сама ЧАЕС. Всі ці 39 днів ми не знаємо, що там відбувається. Ми Чорнобильську АЕС контролювали, але наш персонал до них не допускали. Коли ми повернемося, то зрозуміємо, в якому вони стані», - зазначив Євген Крамаренко.
Він додав, що для функціонування Зони відчуження необхідно відновити інфраструктуру, що була порушена внаслідок агресії росії.
 

Зняття з експлуатації