Гендиректор МАГАТЕ відвідав ЮУ АЕС та привіз дозиметри

30.03.2022
Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґроссі в Україні розпочне доставку термінової технічної допомоги для забезпечення безпеки та безпеки ядерних об'єктів країни.
Про це повідомляється на Facebook-сторінці МАГАТЕ у рамках висвітлення візиту Ґроссі до Києва та на Южно-Українську АЕС.
За інформацією МАГАТЕ, його допомога в Україні полягає у спрямуванні експертів МАГАТЕ на ядерні об'єкти та у постачанні життєво важливих матеріалів для забезпечення безпеки, включаючи обладнання для моніторингу та аварійного реагування. Це також дозволить МАГАТЕ продовжувати провадження гарантійної діяльності в Україні відповідно до його мандату з нерозповсюдження.
Сьогодні вранці пан Ґроссі відвідав Южно-Українську АЕС та зустрівся з представниками уряду України, зокрема з міністром енергетики України Германом Галущенком, головою ядерного регулятора Олегом Кориковим, в.о. президента НАЕК «Енергоатом» Петром Котіним та генеральним директором ЮУ АЕС Ігорем Половичем. Рафаель Ґроссі також поспілкувався із співробітниками ЮУ АЕС.
За інформацією МАГАТЕ, під час зустрічі з українськими чиновниками було обговорено конкретні кроки щодо негайної доставки термінової допомоги.
Гендиректор МАГАТЄ особисто подякував співробітникам АЕС за їхню «витривалість і стійкість у ці вкрай важкі часи», наголосивши, що «персонал атомних об'єктів України заслуговує на повну повагу та захоплення за забезпечення безпечної та надійної роботи об'єктів в умовах конфлікту».
Водночас, усі коментарі на Facebook-сторінці МАГАТЕ від українських читачів несуть далеко не компліментарний характер для Агентства та його гендиректора.
 
На телеграмсторінці НАЕК «Енергоатом» повідомляється, що Герман Галущенко на Южно-Українській АЕС під час зустрічі з гендиректором МАГАТЕ заявив, що «представники рф мають бути позбавлені можливості брати участь в інспекційній діяльності, місіях і службах МАГАТЕ, принаймні на території тих країн, які ввели санкції проти росії». Також, за його словами, Міжнародне агентство з атомної енергії має сприяти виведенню російських найманців з усіх захоплених ядерних об’єктів України та міст-супутників і поруч розташованих населених пунктів, а також звільненню цих міст і об’єктів від усіх видів боєприпасів. «Ми розраховуємо на провідну роль і сильний голос МАГАТЕ у поясненні наслідків ядерної небезпеки для міжнародної спільноти і просимо чинити можливий тиск на росію для виведення її військ та звільнення від боєприпасів усіх захоплених українських ядерних об’єктів і міст-супутників. Також важливо обмежити доступ російських працівників до файлів України», – наголосив міністр енергетики.
У свою чергу Петро Котін вважає, що присутність гендиректора МАГАТЕ на ЮУАЕС свідчить про те, що ніхто і ніколи цю станцію не захопить. За його словами, за підсумками наради вдалося окреслити шляхи вирішення низки гострих питань. Котін також повідомив, що перша матеріальна допомога від МАГАТЕ вже надійшла: «Сьогодні привезли комплекти хороших індивідуальних дозиметрів і дозиметричне обладнання високого рівня».
Як йдеться на сайті Держатомрегулювання, Олег Коріков у своєму виступі нагадав, що нинішня ситуація в Україні безпрецедентна, та наразі у світі немає досвіду безпечної експлуатації ядерних установок в умовах широкомасштабної війни. Він зазначив, що російська федерація, ігноруючи міжнародно визнані принципи та вимоги ядерної та радіаційної безпеки, грубо порушуючи власні зобов’язання як держави-члена МАГАТЕ, вчиняє ядерний тероризм…
«Ми змушені знову і знову наполягати на вжитті першочергових заходів невідкладної міжнародної допомоги за для безпеки українських ядерних об’єктів, а саме:
  • створити та скоординувати забезпечення всіма необхідними засобами зон безпеки навколо кожної АЕС України, де не повинно бути військових рф, озброєння та військової техніки;
  • вимагати від представників російського «Росатому» та його філій, які зараз присутні на окупованих рф українських АЕС чи інших ядерних об‘єктах, негайно залишити відповідні майданчики та передати оперативний контроль над такими об’єктами Україні та МАГАТЕ;
  • надати допомогу Україні з боку МАГАТЕ у виконанні її зобов'язань щодо гарантій за Угодою про гарантії щодо всіх ядерних матеріалів на українських ядерних об'єктах, які зараз окуповані військовими рф, до припинення збройної агресії рф проти України;
  • забезпечити, щоб жодні громадяни російської федерації або республіки білорусь, у тому числі співробітники МАГАТЕ, не брали участі у прийнятті рішень, підготовці або проведенні будь-яких місій МАГАТЕ чи інших заходів міжнародного співробітництва в Україні», - йдеться у повідомленні.

Також НАЕК «Енергоатом» цитує Рафаеля Ґроссі за підсумками візиту на ЮУ АЕС, де він, зокрема, заявив: «Дуже багато міжнародної допомоги надходить до України, зокрема ядерне обладнання й комплектуючі, і ми збираємося її направляти, замовляти й співставляти із потребами різних установок на чотирьох великих ядерних майданчиках держави та інших пов’язаних об’єктах».

АЕС