Після перемоги України міжнародним ядерним організаціям доведеться відповідати за бездіяльність – ексочільник ДІЯРУ Григорій Плачков

25.03.2022
Фото з сайту ДІЯРУ, пленарне засідання WENRA, квітень 2018 р.
За місяць війни в Україні та після неодноразових консультацій із Держатомрегулювання 23 березня організація європейських регуляторів WENRA оприлюднила результати роботи своєї технічної групи з оцінки ризиків окупації Запорізької АЕС російськими військами-загарбниками. Як йдеться в документі, позицію Асоціації по ситуації з безпекою на Запорізькій АЕС у зв’язку із частковою втратою зовнішнього живлення. Публікуємо позицію WENRA та коментар до цієї позиції ексглави Держатомрегулювання України Григорія Плачкова.
 
Коментар Григорія Плачкова: 23 березня організація європейських регуляторів WENRA оприлюднила результати роботи своєї технічної групи з оцінки ризиків окупації Запорізької АЕС російськими військами-загарбниками. І хоча на відміну від зовсім проросійської інституції МАГАТЕ, WENRA, до складу якої входять 19 країн, називає війну в Україні війною, а не ситуацією як МАГАТЕ, за її діяльність, точніше бездіяльність відверто соромно.   
Все на що спромоглась WENRA за результатами роботи технічної групи, це рекомендація про необхідність прояву максимальної стриманості та пильності для запобігання будь-якого прямого або непрямого впливу військових операцій на безпеку всіх ядерних установок в країні. А також порада відновити всі (тобто ще дві з чотирьох) лінії передач 750 кВ до Запорізької АЕС та забезпечити паливом резервні дизель-генератори (чим власне українська сторона і займається без цих порад). І це в умовах повної публічності інформації НЕК «Укренерго» про те, що ці лінії неможливо відновити через бойові дії окупантів. І звісно ця інформація добре відома експертам .
У той час як Україна чекає на конкретні дії світової ядерної спільноти, жодна міжнародна організація, яка за статутом має не лише висловлювати крайню занепокоєність або навпаки заспокоювати світову спільноту, мовляв, нічого страшного від захоплення та наявності на майданчиках ядерних установок військових країни агресора з важкою зброєю не відбувається. Ці міжнародні організації, які мають важелі впливу для прийняття конкретних рішень, не зробили для ядерної енергетики України, а відтак світу – зовсім нічого. І МАГАТЕ, і WENRA, і WANO з усіма її центрами, включаючи Лондонський, і компанії – власники ядерних технологій мають достатньо потужний голос аби змусити світ накласти конкретні санкції в атомному секторі на країну, війська якої захопили чужі ядерні об’єкти. Вони можуть надіслати місії на ці та інші ядерні установки в Україні, аби будь-який напад на них прирівнювався до нападу на європейську спільноту. Це – те, що вони можуть. А те, що вони зобов’язані зробити – це аналіз ризиків через пошкодження обладнання в умовах воєнних загроз. Виходячи з їхнього листа таких ризиків вони не бачать. Тож такі заяви повністю перекреслюють весь професіоналізм експертів WENRA, підкреслюючи те, що сама структура заангажована на користь російських орків.
Інвазія руських у всіх структурах міжнародної атомної спільноти не тільки не має меж, але і стала руйнівною для подальшого розвитку цих інститутів, робить їх нікчемними. Вся їхня діяльність немає ніякого відношення до реальності, перетворює їх – повторюся і МАГАТЕ, і WENRA, і WANO – в непотріб та шкідливі структури, рекомендації яких фізично не можуть враховуватися. А відтак ці організації не можуть бути експертним еталоном зі зниження ядерних ризиків та потенційних їх наслідків.
Тож перша дія, яку Україна чекає від згаданих вище міжнародних організацій з ядерної та радіаційної безпеки – це повне вичищення від впливу російських представників. Як фінансового, так і їх фізичної присутності. Але цього за місяць війни проти України не зробила жодна зі згаданих організацій. Вони навіть не визнали цей факт як проблемний.
Всі ми в Україні і в наших країнах-партнерах переконані, що наша Держава, наш Народ, наші Захисники обов’язково переможуть. І тоді цим організаціям доведеться відповідати не просто за бездіяльність, а за сприяння російській агресії. 

АЕС