МАГАТЕ скаржиться, що Україна не готова допустити його співробітників з російськими паспортами на свої АЕС

23.03.2022

 Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) готове направити в Україну експертів та обладнання, щоб допомогти забезпечити безпеку її ядерних об’єктів та запобігти ризику серйозної аварії, яка може загрожувати як людям, так і навколишньому середовищу, – заявив генеральний директор Агентства Рафаель Маріано Ґроссі у своєму сьогоднішньому відеозверненні. Водночас поки не відбудеться звільнення всіх російських співробітників з агентства, починаючи з його заступника Чудакова, дуже сумнівно, що українські АЕС допустять такі місії на свої об’єкти. Особливо в умовах військової агресії з боку рф.

Ґроссі поінформував світ, що залишається «серйозно стурбований» ситуацією (не російською агресією, а якоюсь незрозумілою «ситуацією» - InfoAtom), і «знову наголосив на невідкладній необхідності укласти узгоджену структуру, яка б дозволила МАГАТЕ надавати технічну допомогу для безпечної та безпечної експлуатації ядерних об’єктів України», - як йдеться у розшифровці його звернення.
«Я особисто висловив готовність негайно приїхати в Україну для укладання такої угоди, яка передбачала б істотну допомогу та заходи підтримки, зокрема присутність експертів МАГАТЕ на різних об’єктах в Україні, а також доставку життєво важливих засобів безпеки», – сказав Ґроссі.
Водночас він сказав, що після інтенсивних консультацій протягом багатьох днів, «позитивний результат все ще вислизає», додавши, що «необхідність запобігти ядерній аварії стає все більш актуальною з кожним днем».
Ґроссі зазначив, що МАГАТЕ «готове і здатне негайно розгорнути і надати незамінну допомогу для забезпечення ядерної безпеки та безпеки в Україні» та додав: «Я сподіваюся, що зможу завершити цю узгоджену структуру без подальших затримок. Ми не можемо дозволити собі більше втрачати час. Нам потрібно діяти зараз».
У свою чергу нагадаємо, що Польща, міжнародна організація Greenpeace, інші країни та організації, а також українські представники неодноразово зверталися до МАГАТЕ з вимогою відсторонити свого заступника генерального директора Міхаіла Чудакова від усіх службових обов’язків через його колишню виконавчу посаду в російській державній корпорації з атомної енергії російської федерації (Росатом). «Його призначення могло статися лише за підтримки володимира путіна, і на цій посаді він отримує чутливу інформацію від української сторони», - заявляв Greenpeace. Міністр клімату та навколишнього середовища Анна Москва у листі до Рафаеля Ґроссі попросила негайно призупинити дію російської федерації в усіх органах МАГАТЕ, а також відсторонити російських експертів і співробітників, які працюють в МАГАТЕ. «Під час останньої розмови минулої п’ятниці я також заявила, що ми висловлюємо готовність долучитися до контрольної діяльності Агентства в Україні», - повідомила міністерка позаминулого тижня. Жодної реакції МАГАТЕ на ці вимоги досі немає.

АЕС