На майданчику ядерної установки «Джерело нейтронів» знайдено нерозірваний реактивний снаряд «Смерч»

23.03.2022

 На промисловому майданчику ядерної установки «Джерело нейтронів», яка знаходиться у Харкові у зоні бойових дій, знайдено нерозірваний реактивний снаряд «Смерч». Знешкодити його через активні бойові дії вдень було неможливо.

Про це сьогодні повідомила Державна інспекція ядерного регулювання.  
У повідомленні йдеться, що співробітники ННЦ «Харківський Фізико-Технічний Інститут», яка є оператором ядерної установки «Джерело нейтронів», заснованої на підкритичній збірці, під час огляду промислового майданчику установки виявили «предмет, попередньо кваліфікований, як нерозірваний реактивний снаряд РСЗВ 9К58 «Смерч», що створює потенційну небезпеку нового вибуху в безпосередній близькості до ядерної установки».
Персонал проінформував про наявність нерозірваного снаряду відповідні служби, але роботи із знешкодження унеможливлюються через постійні бойові дії у районі розташування ЯПУ «Джерело нейтронів», - повідомляє Держатомрегулювання.
Інспекція також наголошує, що через постійні обстріли майданчику, де розташована підкритична збірка, неможливо відновити і зовнішнє електропостачання ЯПУ «Джерело нейтронів». Водночас, за її інформацією, станом на 15.00 23 березня підтверджено відсутність пошкоджень систем/елементів та будівель ЯПУ «Джерело нейтронів», насосної та градирень, лабораторії ізотопів, які б впливали на безпеку, але відмічені численні пошкодження вікон та обшивки будівель.
За уточненою інформацією ДІЯРУ, на завершальній стадії огляду майданчик в черговий раз потрапив під обстріл. Наслідки будуть уточнені після нормалізації ситуації і відсутності небезпеки для персоналу.
Нагадаємо, з 24 лютого ядерна установка переведена в глибокий підкритичний стан (режим «тривалий зупин»), але на установці знаходиться ядерне паливо.
6 та 10 березня 2022 року ЯПУ «Джерело нейтронів» потрапило під бомбардування та обстріли. Крім того, в районі її розташування постійно проходять бойові дії. Як результат, зазнали пошкоджень система зовнішнього енергопостачання, система кондиціювання системи охолодження клистронної галереї лінійного прискорювача електронів та будівель (безпосередньо ядерної установки, а також насосної та градирень, лабораторії ізотопів).
Радіаційна обстановка на майданчику в межах норми. Персонал продовжує впровадження заходів із усунення наслідків бойових дій та підтримання у працездатному стані обладнання ядерної установки, - повідомляє ДІЯРУ.
‼️ Звертаємо увагу, що ЯПУ «Джерело нейтронів», як і будь-яка інша ядерна установка, не розрахована на експлуатацію в умовах бойових дій. Продовження її бомбардування або обстріли можуть призвести до тяжких радіаційних наслідків із забрудненням прилеглих територій.

Компанії