Держатомрегулювання попереджає про можливість значного погіршення радіаційного стану в Україні та Європі через окупацію Зони відчуження та лісові пожежі

21.03.2022
Центр прогнозування наслідків радіаційних аварій Українського Гідрометцентру ДСНС України інформує про погіршення радіаційного стану в Зоні відчуження та за її межами, внаслідок лісових пожеж на радіоактивно забруднених територіях. Гасіння пожеж неможливе внаслідок окупації Зони відчуження російськими військами.
Про це повідомила Державна інспекція з ядерного регулювання.
Згідно з даними сайту The Fire Information for Resource Management System (FIRMS), райони пожеж у період з 11 по 18 березня 2022 року спостерігались переважно в західній та центральній частинах Зони відчуження.
За умов продовження існуючої ситуації, у найближчому майбутньому радіаційний стан в Зоні відчуження та за її межами, включаючи не тільки Україну, а й інші держави, може суттєво погіршитися, попереджає Держатомрегулювання. Серед причин Регулятор називає те, що внаслідок окупації Зони пожежні служби, що займаються гасінням лісових пожеж в Зоні відчуження, не мають можливості виконувати свої функції.
ДІЯРУ також зазначає, що оскільки на даний час автоматизована система контролю радіаційного стану в Зоні відчуження не працює, дані про поточний стан радіаційного забруднення навколишнього середовища в Зоні відчуження відсутні, а це унеможливлює адекватне реагування на загрози погіршення радіаційної ситуації в Зоні відчуження.

Також Регулятор зазначає, що лісові пожежі в холодний період року є нетиповим явищем для Зоні відчуження. На його думку, існує велика ймовірність того, що у весняно-літній період інтенсивності лісових пожеж в Зоні відчуження можуть досягнути максимально можливих меж, що призведе - за відсутності будь-яких протипожежних заходів - до практичного повного вигорання радіоактивно забруднених лісів в Зоні відчуження і, відповідно, до значного погіршення радіаційного стану в Україні та у всій Європі. 

Зняття з експлуатації