Персонал ЧАЕС повністю ротований - Держатомрегулювання

21.03.2022

 Вчора, 20 березня, вдалося здійснити повну ротацію оперативного персоналу, який знаходився на окупованій території майданчику з 24.02.2022 майже 600 годин поспіль.

Про це повідомила Державна інспекція з ядерного регулювання, із посиланням на інформацію ДСП «Чорнобильська АЕС». В пресслужбі ЧАЕС уточнили, що персонал зміни, а це 50 фахівців, були перевезені двома групами. На який час заступили добровольці, які вийшли на заміну,  – невідомо. За нашою інформацією, на станції немає опалення, спальних місць, бракує їжі, теплого одягу, мийних засобів тощо.
Держатомрегулювання нагадує, що відпочатку російської військової агресії проти України всі об’єкти ДСП «Чорнобильська АЕС» та об’єкти, що знаходяться у зоні відчуження, перебувають під контролем військових країни-агресора. Регулюючий контроль за станом ядерної та радіаційної безпеки на майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС» та на території зони відчуження, а також контроль ядерних матеріалів досі неможливий.
Минулого тижня Держатомрегулюванням налагоджено канали зв’язку з персоналом на майданчику через керівництво ДСП «Чорнобильська АЕС» в м. Славутич. Вже кілька днів Держатомрегулювання отримує інформацію щодо основних показників роботи об’єктів та оперативного стану радіаційної обстановки на майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС».
Згідно з отриманою інформацією контрольовані параметри об'єкта «Укриття» (далі – ОУ), потужність дози гамма-випромінювання та щільність нейтронного потоку у реакторних приміщеннях зруйнованого енергоблоку № 4 не перевищують експлуатаційних меж, встановлених технологічним регламентом безпечної експлуатації комплексу «Новий безпечний конфаймент-ОУ».
Значення параметрів радіаційної обстановки на майданчику, за інформацією ДСП «Чорнобильська АЕС», не перевищують контрольних рівнів.

АЕС