Українська сторона знов закликала вживати заходи, МАГАТЕ знов зацитував 7 сім невід'ємних компонентів ядерної безпеки та ядерної захищеності – пленарне засідання Глобального партнерства

18.03.2022

 17 березня 2022 року відбулося пленарне засідання Глобального партнерства, у ході якого розглянуто результати засідань підгруп з хімічних, біологічних, ядерних та радіологічних загроз. Значна частина питань була присвячена воєнній агресії росії проти України, необхідності забезпечення глобальної безпеки та підтримки України.

Про це повідомила Державна інспекція з ядерного регулювання України.
У своєму зверненні пан Джейсон Тьєрі, начальник підрозділу з Розробки програм та міжнародного співробітництва Офісу ядерної захищеності МАГАТЕ, ще раз окреслив 7 сім невід'ємних компонентів ядерної безпеки та ядерної захищеності, визначених Генеральним директором МАГАТЕ паном Маріано Гросі, та підкреслив, що за результатами місій МАГАТЕ з гарантій використання ядерної енергії в мирних цілях, Україною не ведеться жодної незаявленої діяльності: «Україна протягом багатьох років володіє розширеним висновком МАГАТЕ щодо застосування гарантій використання ядерної енергії в мирних цілях, що підтверджує, що Україною не ведеться жодної незаявленої діяльності, яка б могла вести до створення ядерної зброї», спростувавши цим неправдиву інформацію, що поширює рф.
Заступник директора Департаменту міжнародної безпеки Катерина Біла, виступаючи із офіційною заявою Міністерства закордонних справ України, зазначила: «Військова агресія Російської Федерації спрямована на повне знищення всіх українців, знищення всієї держави Україна і демократичного ладу в усьому світі… Росіяни і надалі докладатимуть усіх зусиль, щоб підірвати ядерну безпеку та безпеку в Україні, а це означає, що вся Європа і світ прагнуть досягти своїх безпідставних і невиправданих цілей».
Також, як повідомляє Держатомрегулювання, вона закликала представників МАГАТЕ:
  • розірвати стосунки з громадянами Російської Федерації, які працюють у всіх структурах ООН, що відповідають за ядерну енергетику;
  • до негайного припинення вогню та заборони наближення окупаційних військ до АЕС ближче 30 км;
  • забезпечити ротацію та гуманітарно-психологічну допомогу персоналу Чорнобильської АЕС, який перебуває у заручниках з початку війни, 24 лютого;
  • заборонити доступ росії до інтелектуальних і технічних ресурсів МАГАТЕ.
У своєму виступі виконуючий обов’язки Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков ще раз наголосив, що пропозиції МАГАТЕ не охоплюють усіх заходів МАГАТЕ щодо повного виведення російських збройних сил з території українських ядерних установок та забезпечення ротації персоналу Чорнобильської АЕС. Без цього у нинішній ситуації війни будь-яка експертна чи технічна, дистанційна чи особиста допомога не може бути ефективною.
Також він зауважив, що планова місія МАГАТЕ з виконання гарантій використання ядерної енергії у мирних цілях, що запланована на Запорізькій АЕС, в умовах захоплення об’єкту російськими військами, є небезпечною.
Українська сторона знов звернулася до міжнародної спільноти та нагадала, що радіація не має меж, тому закриття неба над Україною - це пріоритет номер один як для України, так і для наших партнерів.
Нагадаємо, у 2014 році після Революції Гідності Україну визначено географічним пріоритетом для співпраці в рамках Глобального партнерства. Після анексії Криму 24 березня 2014 року Росія була піддана нищівній критиці з боку учасників Глобального партнерства, зокрема країн Великої Сімки.
На черговому засіданні 2014 року в Мюнхені (Німеччина) Україною було представлено близько 90 проектів в рамках Глобального партнерства за трьома напрямами: хімічної, біологічної та фізичної ядерної безпеки.
На даний час проекти за напрямом фізичної ядерної безпеки в рамках ініціативи в Україні реалізуються: Міністерством енергетики та вугільної промисловості України, Державною інспекцією ядерного регулювання, Державним науково-технічним центром з ядерної та радіаційної безпеки, Державним агентством України з управління зоною відчуження, державною корпорацією «Українське державне об’єднання «Радон», Українським державним виробничим підприємством «Ізотоп», державним підприємством НАЕК «Енергоатом», Державною прикордонною службою України, Національною гвардією України та ін.

АЕС