Держатомрегулювання про ситуацію на ЗАЕС: відключалася лінія автотрансформаторного зв’язку ЗАЕС (750/330 кВ) з Запорізькою ТЕС

18.03.2022

 Вчора у період з 14:00 по 20:00 в результаті пошкоджень була відключена лінія автотрансформаторного зв’язку ЗАЕС (750/330 кВ) з Запорізькою ТЕС. Ця лінія може бути використана ЗАЕС для забезпечення електроживлення технологічних систем енергоблоків та видачі потужності при виході з ладу всіх чотирьох штатних високовольтних ліній. Після усунення виявлених пошкоджень роботу лінії було відновлено.

Про це повідомила сьогодні Державна інспекція ядерного регулювання України.
Вона нагадала, що раніш три з чотирьох високовольтних лінії 750 кВ (Запорізька, Південно-Донбаська та Каховська) були пошкоджені в результаті бойових дій в регіоні.
Відтак через бойові дії в регіоні та захоплення майданчику ЗАЕС і прилеглих територій російськими окупаційними військами наявна потенційна загроза знеструмлення ЗАЕС.
«Відповідно до матеріалів звітів з аналізу безпеки енергоблоків ЗАЕС повна втрата зовнішнього електропостачання енергоблоку є вихідною подією проєктної аварії», - наголошує Держатомрегулювання.
Регулятор також зазначає, що регулюючий нагляд за ядерною та радіаційною безпекою безпосередньо на майданчику ЗАЕС наразі все ще є неможливим. Держатомрегулювання продовжує перебувати на постійному зв’язку із ЗАЕС.
За інформацією керівництва ЗАЕС, що наводить Держатомрегулювання, ситуація від учора на АЕС не змінилася:
  • оперативний персонал продовжує контролювати стан енергоблоків та забезпечувати їх безпечну експлуатацію згідно вимог експлуатаційної документації;
  • експлуатація АЕС здійснюється виключно персоналом Запорізької АЕС, відбувається постійна ротація персоналу;
  • змін радіаційного стану на майданчику АЕС, в зоні спостереження та санітарно-захисній зоні не зафіксовано;
  • на майданчику ЗАЕС та прилеглій території продовжують пошук небезпечних предметів, що опинилися там в результаті обстрілу станції російськими військовими.
На території електростанції досі перебувають представники російської корпорації з атомної енергії «Росатом».
Поточний стан енергоблоків без змін: працюють два енергоблоки, два енергоблоки в ремонті (№ 1 та № 6), інші – зупинені.

АЕС