Окупанти пошкодили третю з чотирьох високовольтних ліній, що єднають ЗАЕС із ОЕСУ

17.03.2022

 16 березня о 14.29 унаслідок обстрілів російськими військами відключилася високовольтна лінія електропередач «ЗАЕС - Каховська 750 кВ», через яку здійснюється видача електроенергії із Запорізької атомної електростанції. А дві високовольтні лінії 750 кВ - Запорізька та Південно-Донбаська - досі не підключені. З урахуванням цього потужність двох працюючих енергоблоків ЗАЕС була знижена.

Про це повідомила Державна Інспекція з ядерного регулювання.
Таким чином, із чотирьох високовольтних ліній, що єднають ЗАЕС  з українською енергосистемою, робочою залишилася тільки одна. Наразі здійснити ремонт ліній неможливо, оскільки в зоні пошкодження тривають активні бойові дії. На ЗАЕС є резервні дизель-генератори, робочий стан яких недавно було перевірено.
У свою чергу МАГАТЕ із посиланням на ДІЯРУ зазначає, що ЗАЕС має чотири високовольтні зовнішні лінії електропередач 750 кВ плюс одна - у режимі очікування.
За інформацією керівництва ЗАЕС, яку наводить ДІЯРУ, оперативний персонал продовжує контролювати стан енергоблоків та забезпечувати їх безпечну експлуатацію згідно вимог експлуатаційної документації. Експлуатація АЕС здійснюється виключно персоналом Запорізької АЕС, відбувається постійна ротація як оперативного, так і денного персоналу. Змін радіаційного стану на майданчику АЕС, в зоні спостереження та санітарно-захисній зоні не зафіксовано. На майданчику ЗАЕС та прилеглій території продовжують пошук небезпечних предметів, що опинилися там в результатів обстрілу станції російськими військовими. Регулюючий нагляд за ядерною та радіаційною безпекою безпосередньо на майданчику ЗАЕС наразі не здійснюється. Держатомрегулювання перебуває на постійному зв’язку із ЗАЕС. На майданчику ЗАЕС продовжують перебувати представники російської корпорації з атомної енергії «Росатом».

АЕС