Мета та плани представників «Росатома» на ЗАЕС невідомі - ДІЯРУ

16.03.2022

 «Енергоатом» посилив контроль і визначив виключну пріоритетність питань безпеки ядерних установок над усіма іншими.

Про це йдеться у повідомленні НАЕК "Енергоатом"
Станом на 09:00 16 березня всі чотири атомні електростанції України, що працюють, продовжують стабільно виробляти електричну енергію. Їхня сумарна поточна потужність забезпечує необхідні обсяги електроенергії для потреб країни, — повідомляє компанія.
Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на промислових майданчиках атомних станцій та прилеглих до них територіях не змінювався, він у межах норми.
«В умовах воєнного стану та повномасштабної агресії Росії «Енергоатом» посилив контроль і визначив виключну пріоритетність питань безпеки ядерних установок над усіма іншими. Основне обладнання реакторних відділень енергоблоків, приміщень та будівель електростанцій, периметри захищених зон і прилеглих територій, а також особливо важливих об’єктів АЕС за межами їхніх захищених зон перебувають під посиленим наглядом та контролем», — пише «Енергоатом».
Запорізька АЕС та Енергодар захоплені окупантами та вже 12-у добу перебувають під контролем їхніх військових формувань.
Як повідомило сьогодні Держатомрегулювання, поточний стан енергоблоків без змін: працюють два енергоблоки, два енергоблоки в ремонті (№ 1 та № 6), інші – зупинені. Дві високовольтні лінії 750 кВ (Запорізька та Південно-Донбаська) досі не підключені. Незалежний регулюючий нагляд за ядерною та радіаційною безпекою безпосередньо на майданчику ЗАЕС наразі не здійснюється. Держатомрегулювання перебуває на постійному зв’язку із ЗАЕС.
За інформацією керівництва ЗАЕС:
  • оперативний персонал продовжує контролювати стан енергоблоків та забезпечувати їх безпечну експлуатацію згідно вимог експлуатаційної документації;
  • відбувається постійна ротація як оперативного, так і денного персоналу;
  • на майданчику ЗАЕС та прилеглій території продовжують пошук небезпечних предметів, що опинилися там в результатів обстрілу станції російськими військовими;
  • змін радіаційного стану на майданчику АЕС, в зоні спостереження та санітарно-захисній зоні не зафіксовано.
На майданчику ЗАЕС продовжують перебувати представники державної корпорації з атомної енергії РФ «Росатом». Достовірна інформація щодо мети та планів перебування на ЗАЕС цивільних Росатома наразі невідома. Експлуатація АЕС здійснюється виключно персоналом Запорізької АЕС.
Водночас, «Енергоатом» повідомив, що станом на сьогоднішній ранок на території станції знаходится «з пів сотні одиниць ворожої техніки та безліч російських військових, багато вибухівки та зброї. Окупанти продовжують підривати на території станції снаряди та міни, що не розірвалися, коли вони її обстрілювали. Вибухи чути далеко за межами майданчику АЕС».
Компанія також зазначає, що «формально окупанти не втручаються в роботу АЕС, проте всі технічні рішення персонал вимушений погоджувати з командиром загарбників».
Нагадаємо, днями хакерська група Anonymous оголосили, що зламали веб-сайт Росатома, залишивши коротке, але чітке повідомлення для співробітників, додавши нову html-сторінка з літерами «fckptn». Також були зламані сайти оператора російських атомних електростанцій «Росенергоатом» і Всеросійського науково-дослідного інституту експлуатації атомних електростанцій (ВНДІАЕС). Вчора хакери поділилися «кількома мегабайтами даних», викачаних з «Росатома». Ці дії хакери назвали відповіддю на захоплення рашистськими окупантами ЗАЕС та участь у цьому представників «Росатома».

АЕС