МАГАТЕ консультується з «росатомом» щодо ситуації на ЗАЕС

13.03.2022

 «Генеральний директор «Росатому» ліхачов підтвердив ситуацію з електропостачанням на об’єкті (ЗАЕС) та зазначив, що ведуться роботи по відновленню втрачених ліній електропередач». Про це повідомило МАГАТЕ у черговій - №19 – заяві генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Ґроссі.

Нагадуємо, що ЗАЕС – українська атомна електростанція і не потребує консультацій із представниками «росатома». Натомість вона категорично потребує виведення окупаційних військ з її території. Але МАГАТЕ системно ігнорує позицію України стосовно її АЕС.
Нагадаємо, 11 березня в Анталії відбулися переговори міністрів закордонних справ Укрїани та рф разом із гендиректором МАГАТЕ. Переговори не увінчалися успіхом, оскільки очільник МАГАТЕ займає проросійську позицію. Зокрема, за результатами переговорів Дмитро Кулеба повідомив, що на зустрічі в Анталії Києву запропонували провести тристоронні консультації з МАГАТЕ та російським регулятором. «Я пану Гроссі, директору МАГАТЕ сказав: «А з якого дива, перепрошую за свою дипломатичність, російський атомний регулятор братиме участь у консультаціях щодо української ядерної електростанції? Якщо ви принципові люди, якщо ви стоїте на захисті певних прав, то ви повинні сказати росіянам: «Киш. Вийшли за межі ядерних об’єктів, демілітаризували ядерні об’єкти і передали їх під контроль українських спеціалістів та спеціалістів МАГАТЕ», - підбив підсумки переговорів Дмитро Кулеба.
Незважаючи на неодноразову критику позиції керівника МАГАТЕ, що було доведено як до нього особисто, до керівних органів МАГАТЕ, так і до секретаріату ООН, Агентство з ядерної енергії продовжує толерувати стосовно ядерних терористів.
Як повідомляє Держатомрегулювання, поточний стан енергоблоків Запорізької АЕС без змін: працюють два енергоблоки, два енергоблоки в ремонті, решта – зупинені. Продовжуються планово-попереджувальні ремонт енергоблока №1 та аварійний ремонт блокового трансформатора енергоблоку №6, в обсягах та засобами, що наразі доступні ЗАЕС в умовах окупації території ворогом.
Дві високовольтні лінії 750 кВ (Запорізька та Південно-Донбаська) досі не підключені, здійснюються заходи щодо відновлення працездатності пошкоджених високовольтних ліній. Це питання ускладнене активними бойовими діями у місцях пошкоджень ліній.
Також ДІЯРУ із посиланням на інформацію ЗАЕС повідомила, що оперативний персонал контролює стан енергоблоків та забезпечує їх безпечну експлуатацію згідно вимог експлуатаційної документації. Відбувається постійна ротація як оперативного, так і денного персоналу. Продовжуються обходи персоналом майданчика ЗАЕС та прилеглих територій з метою виявлення та знешкодження мін та снарядів - небезпечних предметів, що з’явилися у результаті обстрілу та захоплення російськими військами Запорізької АЕС.
Автоматизована система радіаційного контролю ЗАЕС та автоматизована система контролю радіаційного стану в санітарно-захисній зоні та зоні спостереження працюють у штатному режимі, змін радіаційного стану на майданчику ЗАЕС, в зоні спостереження та санітарно-захисній зоні не зафіксовано.

АЕС