В Зоні відчуження зафіксовано 4 пожежі. ДАЗВ вважає причиною збройну агресію росії або умисний підпал

13.03.2022
В межах Зони відчуження було зафіксовано 4 новоутворені осередки займання. Про це сьогодні повідомило Державне агентство з управління зоною відчуження із посиланням на  доповідь генерального директора ДСП «Екоцентр» Сергія Кірієва. Відповідно до Класифікаційних ознак надзвичайних ситуацій критерії пожежі в Зоні Відчуження не повинні перевищувати обсяги 0,05-0,2 км², але наявний стан площі пожеж перевищує ці показники в десятки разів.
За цією інформацією станом на 12.03.2022 за даними NASA FIRMS, 11 березня 2022 року в межах зони відчуження було зафіксовано 4 новоутворені осередки займання.
За даними супутникових знімків Sentinel-2 Європейського космічного агентства (ESA) осередки займання мають такі характеристики:
✅ район к.п.н.Поліське - 0,02 км²;
✅ район к.п.н.Бобер - 3,8 км²;
✅  район к.п.н.Стечанка - 0,3 км²;
✅ район к.п.н. Рудня-Вересня - 0,25 км².
За даними NASA FIRMS, пожежі в районі к.п.н.Стечанка збільшилися в розмірі до 2 км², а в районі к.п.н.Бобер до 10 км².
ДАЗВ зазначає, що ймовірно займання сталося внаслідок збройної агресії російської федерації - потрапляння снаряду або умисного підпалу.
З цих причин в умовах воєнного стану пункти АСКРС не можуть виконувати свої функції в повному обсязі, як і персонал ДСП «Екоцентр».

З точки зору радіаційних ризиків, зафіксованих автоматизованою системою контролю радіаційного стану (АСКРС) в 39 пунктах, особливу небезпеку становлять існуючі пожежі на територіях зі значними рівнями забруднення радіонуклідів та у місцях розташування інфраструктури поводження з радіоактивними відходами у межах 10- кілометрового радіусу навколо ЧАЕС, - наголошує ДАЗВ. 

Зняття з експлуатації