Роботи із відновлення електропостачання об’єктів ЧАЕС та Славутича тривають - Держатомрегулювання

12.03.2022

 Всі об’єкти ДСП «Чорнобильська АЕС», що знаходяться у зоні відчуження, досі перебувають під контролем військових країни-агресора. Тривають роботи з відновлення зовнішнього електропостачання майданчика.

Про це сьогодні повідомила Державна інспекція з ядерного регулювання України.
Вона, зокрема, нагадала, що з 11:22 09.03.2022 на майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС» відсутнє електропостачання. За інформацією керівництва ЧАЕС, на майданчик доставлений додатковий запас дизельного палива для дизельних електростанцій, що забезпечують аварійне електроживлення сховищ відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-1 та СВЯП-2), а також Нового безпечного конфайменту над об’єктом «Укриття».
ДІЯРУ додає, що регулюючий контроль за станом ядерної та радіаційної безпеки на майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС» та на території зони відчуження, а також контроль ядерних матеріалів  досі неможливий, а робота Автоматизованої системи радіаційного контролю зони відчуження досі не відновлена.
«Відсутня інформація щодо реального стану справ на майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС», оскільки відсутній будь-який зв'язок із персоналом АЕС, що безпосередньо знаходиться на майданчику вже 17-ту добу поспіль», - йдеться у інформаційному повідомленні.
Держатомрегулювання попереджає, що враховуючи психологічну, моральну та фізичну втомленість персоналу, а також відсутність денного та ремонтного персоналу заходи з технічного обслуговування та ремонту обладнання, важливого для безпеки об’єктів на майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС», не здійснюється, що може призвести до зниження його надійності, що в свою чергу може призвести до відмов цього обладнання, аварійних ситуацій та аварій.

АЕС