Запорізька та Південно-Донбаська ВЛ-750 досі не підключені до ЗАЕС - ДІЯРУ

11.03.2022

 Запорізька АЕС та місто Енергодар вже сьому добу поспіль перебувають під контролем російських військових формувань.

Про це йдеться у інформаційному зведенні ДІЯРУ щодо Запорізької АЕС станом на 14:00 11 березня.
Поточний стан енергоблоків без змін: працюють два енергоблоки, два енергоблоки в ремонті, решта – зупинені, - повідомляє Держатомрегулювання.
За інформацією Регулятора, дві високовольтні лінії 750 кВ (Запорізька та Південно-Донбаська) досі не підключені, ведуться перемовини щодо можливості відновлення пошкоджених високовольтних ліній. Це питання ускладнене активними бойовими діями у місцях пошкоджень ліній.
Оперативний персонал контролює стан енергоблоків та забезпечує їх безпечну експлуатацію згідно вимог експлуатаційної документації. Відбувається постійна ротація як оперативного, так і денного персоналу.
Продовжуються обходи персоналом майданчика ЗАЕС та прилеглих територій з метою виявлення та знешкодження небезпечних предметів, що з’явилися у результаті обстрілу та захоплення російськими військами Запорізької АЕС.
Регулятор наголошує, що будь-які вибухонебезпечні предмети на АЕС несуть пряму загрозу безпеці не лише персоналу, а й АЕС в цілому.
Автоматизована система радіаційного контролю АЕС та автоматизована система контролю радіаційного стану в санітарно-захисній зоні та зоні спостереження працюють у штатному режимі, змін радіаційного стану на майданчику АЕС, в зоні спостереження та санітарно-захисній зоні не зафіксовано. Офіційна інтернет-сторінка Запорізької АЕС (як і НАЕК «Енергоатом) досі не працює.
Незалежний регулюючий нагляд за ядерною та радіаційною безпекою безпосередньо на майданчику ЗАЕС наразі не здійснюється через потенційну небезпеку для життя та здоров’я державних інспекторів Держатомрегулювання, а також пошкодження робочих місць інспекторів на майданчику в результатів обстрілу та захоплення Запорізької АЕС окупантом, - повідомила ДІЯРУ.

АЕС