Рада Євросоюзу та ЄБРР висловилися щодо захоплення ЧАЕС та інших ядерних об’єктів

11.03.2022

 Рада Євросоюзу засудила військову агресію Росії проти України та наголосила, що РФ грубо порушує міжнародне право, принципи Статуту ООН та підриває європейську та глобальну безпеку. Рада ЄС також закликає негайно забезпечити безпеку ядерних об’єктів України за сприянням Міжнародного агентства з атомної енергії.

Про це йдеться в заяві за підсумками зустрічі у Версалі глав держав та урядів країн ЄС, - повідомляє Держатомрегулювання.
З приводу захоплення ЧАЕС також висловився Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), який зазначив наступне: «ЄБРР, який з 1995 року управляє міжнародними фондами на суму понад 2,5 млрд євро для перетворення Чорнобиля, вважає, що недавні події ставлять під загрозу досягнення десятиліть успішного міжнародного співробітництва щодо забезпечення безпеки об'єкта».
ЄБРР зазначив, що його позиція повністю узгоджується з Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ) і заснована на наступних міркуваннях безпеки і захисту: необхідно забезпечити безперебійне електропостачання об'єктів Чорнобиля. Будь-яка втрата потужності потенційно становить серйозну загрозу їх ядерної безпеки.
Оскільки системи моніторингу та контролю на місці не працюють, оператори не будуть знати про можливі ризики. Вони повинні залишатися в експлуатації. Чорнобильські об'єкти експлуатуються однією і тією ж виснаженою зміною співробітників вже більше двох тижнів. Повинна бути забезпечена нормальна ротація змін, а також постачання обслуговуючого персоналу.
Будь-які бойові дії на майданчику вкрай небезпечні для старого сховища відпрацьованого палива, в якому знаходиться близько 20 000 ТВЗ РБМК.
Повинні бути дозволені перевірки з боку українського регулятора і МАГАТЕ.
«Крім Чорнобиля, по Україні налічується 15 блоків типу ВВЕР. Вони мають відносно слабку захисну оболонку і не витримають прямого попадання, що може призвести до незворотних наслідків", - йдеться в повідомленні ЄБРР.

АЕС