ХФТІ знов бомбили. Тепер не з градів, а авація - інформація оновлюється

11.03.2022

 Повторне бомбардування російськими окупантами Харківського фізико-технічного інституту сталося сьогодні о 20:30.

Про це повідомив радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко, зазначивши, що в інституті почалася пожежа.
За попередньою інформацією Держатомрегулювання, ЯПУ «Джерело нейтронів» повністю знеструмлена, наявні поверхневі пошкодження будівлі. Цей перелік ушкоджень наразі не є повним. 
За уточненою інформацією, яку ДІЯРУ оприлюднило 11 березня, будівельні конструкції ЯПУ «Джерело нейтронів» зазнали незначних пошкоджень. Електропостачання систем/елементів, важливих для безпеки, відновлено. Ушкоджень, які б впливали на стан ядерної та радіаційної безпеки не виявлено. Радіаційна обстановка на майданчику в межах норми. Персоналом експлуатуючої організації продовжуються роботи з усунення наслідків бомбардування.
Держатомрегулювання звертає увагу, що ЯПУ «Джерело нейтронів», як і будь-яка інша ядерна установка, не розрахована на експлуатацію в умовах бойових дій. Продовження її бомбардування може призвести до тяжких радіаційних наслідків із забрудненням прилеглих територій.    
Раніше гендиректор Харківського фізико-технічного інституту Микола Шульга та директор Інституту проблем безпеки атомних електростанцій Анатолій Носовський розвінчали російські фейки про створення ядерної зброї на території України.
Нагадаємо, 6 березня російські війська вже розстрілювали з градів Харківський фізико-технологічний інститут, де знаходиться ядерна установка «Джерело нейтронів». Було пошкоджено будівлю, повністю зруйновано підстанцію РУ-0,4 кВ, пошкоджені кабелі кондиціонерів системи охолодження клистерної галереї лінійного прискорювача електронів, пошкоджено теплотраса до комплексу будівель та споруд ЯПУ «Джерело нейтронів» тощо.
«Джерело нейтронів» - це унікальна інноваційна установка, заснована на підкритичній збірці, що керується лінійним прискорювачем електронів. Установка призначена для проведення наукових і прикладних досліджень в області ядерної фізики та радіаційного матеріалознавства, а також дає можливість налагодити власне виробництво медичних радіоізотопів.
До початку агресії РФ ЯПУ «Джерело нейтронів» знаходилась на етапі фізичного пуску, в рамках якого активна зона була завантажена свіжим ядерним паливом.
24.02.2022 на початку війни оперативним персоналом ЯПУ «Джерело нейтронів» установка була переведена в глибокий підкритичний стан і знаходиться у штатному безпечному режимі.

Компанії