Європейська група регуляторів ядерної безпеки знов закликає вернути Україні контроль над ядерними об’єктами та матеріалами

10.03.2022

 Спеціальне пленарне засідання для розгляду питань ядерної безпеки українських ядерних установок в умовах розв’язаної Росією війни проти України провела сьогодні Європейська група регуляторів ядерної безпеки (ENSREG). У засіданні також взяли участь МАГАТЕ, WENRA, Держатомрегулювання та два спостерігачі із Швейцарії та Великобританії.  

Про це повідомила Державна інспекція з ядерного регулювання на своєму офіційному сайті.
На засіданні було обговорено поточну ситуацію на майданчику Чорнобильської АЕС стосовно втрати останньої лінії живлення майданчика та потенційних важких наслідків, які можуть мати транскордонний характер. Також ДІЯРУ була представлена інформація щодо ситуації у зоні відчуження та на Запорізькій АЕС. Учасників засідання було проінформовано про звернення національного ядерного регулятора до МАГАТЕ, WENRA, ENSREG та NATO стосовно закриття неба над Україною.
Т.в.о. голови Держатомрегулювання Олег Коріков закликав учасників зустрічі вжити дієвих та невідкладних заходів задля сприяння виправленню ситуації, яка склалась на ядерних об’єктах України внаслідок військової агресії РФ, приєднатись до заклику України про закриття неба та підписати відповідні звернення до міжнародних організацій.
Зі свого боку, як повідомило Держатомрегулювання, у своїй заяві ENSREG закликала невідкладно відновити електропостачання об’єктів Зони відчуження та повторила свій терміновий заклик негайно відновити контроль Держатомрегулювання над усіма ядерними об’єктами та матеріалами.
Повідомляється, що ENSREG тепер використовуватиме постійну технічну групу для оцінки будь-якої нової інформації про ситуацію в Україні.
10 березня 2022 року відбулось спеціальне пленарне засідання ensreg

АЕС