МАГАТЕ заявило, що заспокійливу інформацію щодо наслідків від знеструмлення ЧАЕС отримало від Держатомрегулювання

10.03.2022

 МАГАТЕ погодилося з українським регулятором, що відключення від мережі об’єктів ЧАЕС не матиме критичного впливу на основні функції безпеки на майданчику, де розташовані різні об’єкти поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом.

Таку заяву зробило вчора увечері МАГАТЕ на своєму сайті.
Зокрема, наголосило МАГАТЕ, цитуючи генерального директора Рафаеля Маріано Гроссі, це стосується СВЯП-1, де об’єм охолоджуючої води в басейні достатній для ефективного відведення тепла від ВЯП без подачі електроенергії. Також, зазначено у заяві, на ділянці є резервні джерела аварійного живлення з дизель-генераторами та акумуляторами. Водночас, у заяві ігнорується, що обсягу пального для дизель-генераторів з моменту аварії було лише на 48 годин.
«Тим не менш, брак електроенергії, ймовірно, призведе до подальшого погіршення експлуатаційної радіаційної безпеки на об’єкті та створить додатковий стрес для близько 210 технічних експертів та охоронців, які не могли змінюватися протягом останніх двох тижнів, фактично проживаючи там цілодобово», - додав генеральний директор Гроссі.
Натомість начальник відділення аналізу безпеки АЕС ДНТЦ ЯРБ Дмитро Гуменюк в інтерв’ю італійському ЗМІ «Le Lene» висловив іншу від керівництва Держатомрегулювання позицію. Він, зокрема, зазначив стосовно ситуації на чорнобильському майданчику: «Це дуже небезпечна ситуація, оскільки на мокрому сховищі (СВЯП-1)  є обов’язкові операції з охолодження ТВЗ із використанням насосів. Блекаут може призвести до закипання води, що утворить радіоактивну пару, яка потрапить у атмосферу». За інформацією InfoAtom, аналогічну позицію виклали і співробітники ДІЯРУ у драфті зведення для МАГАТЕ. На якому етапі з нього було вилучено описання загроз, редакції не відомо.
«З кожним днем ​​ми спостерігаємо погіршення ситуації на Чорнобильській АЕС, особливо щодо радіаційної безпеки та персоналу, який керує об’єктом у надзвичайно складних і непростих умовах, – сказав він, наголосивши: - Я повторюю свій терміновий заклик до сил, які здійснюють контроль над станцією, дотримуватися внутрішніх процедур радіаційного захисту, сприяти безпечній ротації персоналу та вжити інших важливих кроків для забезпечення безпеки».
Підкреслимо, навіть у своїй 16-тій заяві Гроссі не зважується відкрито назвати «сили, які контролюють ЧАЕС» російськими окупантами. Водночас, він визнав, що ЗАЕС контролюється російськими військами.
За його словами, «останніми днями МАГАТЕ втратило дистанційну передачу даних зі своїх систем захисту, встановлених для моніторингу ядерного матеріалу на Чорнобильській АЕС та іншій українській атомній електростанції ЗАЕС, яка зараз контролюється російськими військами, - Запорізькій АЕС». Він сказав, що стурбований раптовим припиненням таких потоків даних до штаб-квартири МАГАТЕ у Відні з двох об’єктів, де є велика кількість ядерного матеріалу у вигляді відпрацьованого або свіжого ядерного палива та інших видів ядерного матеріалу.
«Віддалена передача даних з обладнання для забезпечення гарантій МАГАТЕ, розташованого на ядерних об’єктах по всьому світу, є важливою складовою реалізації наших гарантій, як в Україні, так і в усьому світі, – сказав він. - Такі системи встановлені на кількох об’єктах в Україні, включаючи всі атомні електростанції, і дають нам змогу контролювати ядерний матеріал та діяльність на цих об’єктах, коли наші інспектори відсутні».
Щодо Запорізької АЕС Гроссі посилається на інформацію НАЕК «Енергоатом». Що він говорить: «На майданчику Запорізької АЕС є чотири позапланові лінії високої напруги (750 кВ) і ще одна в режимі очікування. Оператор повідомив МАГАТЕ, що дві були пошкоджені, і тому тепер станція має дві лінії електропередач, а також одну в режимі очікування. Оператор також повідомив, що потреби в електроенергії поза майданчиком АЕС можуть бути забезпечені однією лінією електропередачі. Крім того, дизельні генератори готові та функціонують для забезпечення резервного живлення. «Тим не менш, це ще один приклад того, що опора безпеки для забезпечення електропостачання за межами майданчика для всіх ядерних об’єктів була скомпрометована», – сказав генеральний директор Гроссі.
Крім того, регулятор повідомив, що трансформатор 6 блоку виведений з експлуатації та знаходиться на аварійному ремонті після того, як внаслідок подій 4 березня було виявлено пошкодження його системи охолодження. Цю інформацію також оприлюднив НАЕК «Енергоатом»: «Наразі в мережі працюють два енергоблоки Запорізької АЕС. 7 березня 2022 року був виведений в аварійний ремонт енергоблок N6. Причина – пошкодження під час обстрілу росіянами блочного трансформатора. Змін радіаційного стану на майданчику ЗАЕС та прилеглих територіях не зафіксовано».
Наостанок зазначимо, що МАГАТЕ продовжує називати війну «конфліктом»: «Ці останні події нарощують стурбованість МАГАТЕ з приводу впливу конфлікту в Україні на безпеку, безпеку та гарантії на ядерні об’єкти країни, включаючи чотири діючі атомні електростанції, а також Чорнобильську територію», - йдеться у 16-тій заяві Генерального директора МАГАТЕ.
У рамках своєї нової ініціативи щодо України генеральний директор Гроссі заявив, що 10 березня вирушить до Анталії на запрошення міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта Чавушоглу. «На зустрічах я сподіваюся досягти прогресу в актуальному питанні забезпечення безпеки ядерних об’єктів України. Ми повинні діяти зараз», - сказав він.
У соцмережах вже опубліковано його фото у літаку до Анталії.

АЕС