Український посол – ОБСЄ: росію треба зупинити, перж ніж вона спричинить ядерну катастрофу для Європи

08.03.2022

 Поведінка росії є непередбачуваною і її потрібно зупинити, перш ніж вона призведе до чергової катастрофи в Європі.

На цьому наголосив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євген Цимбалюк під час спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ у понеділок у Відні, - передає Укрінформ.
Український посол поінформував іноземні делегації про те, що 4 березня Європа була на межі ядерної катастрофи, коли російські війська обстріляли Запорізьку АЕС. «Російські снаряди впали в районі сховища відпрацьованого ядерного палива. Крім того, відбулося пряме попадання в приміщення ядерного реактора. Уявляєте рівень безвідповідальності такого наказу про атаку на ядерний реактор», - заявив Цимбалюк.
Він вказав на те, що у разі пошкодження ЗАЕС російськими ударами може відбутися величезний викид радіоактивних речовин – за підрахунками, радіоактивна хмара, насамперед, пошириться у напрямку території рф на відстань до 1100 км від АЕС. А протягом двох днів вона також "зачепить узбережжя Чорного моря та території Болгарії та Туреччини».
Він звернув увагу делегацій країн-учасниць ОБСЄ на те, що росія поширює брехню щодо захоплення нею Запорізької АЕС – як про те, що станція нібито з 28 лютого була під контролем рф, так і про нібито українську атаку на АЕС.
Цимбалюк вказав на те, що персонал як ЗАЕС, так і Чорнобильської АЕС змушений наразі працювати у важкому психологічному середовищі під тиском з боку агресора.
Також він поінформував, що 6 березня російські війська обстріляли Національний науковий центр "Харківський фізико-технічний інститут", пошкодивши ядерну установку "Джерело нейтронів". "Така атака створює ризики радіоактивного зараження. Насправді росія зараз здійснює акти ядерного тероризму, чи не так?", - заявив очільник місії України в ОБСЄ.
На цьому тлі український посол вказав на те, що російські війська наразі прямують в напрямку Южно-Української АЕС. Він наголосив, що це є порушенням статті 56 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, який забороняє будь-які атаки проти атомних електростанцій. 

АЕС