Гендиректор МАГАТЕ заявив, що росія не пускає його у Чорнобиль, і визнав, що українські ядерні об’єкти захопили російські війська

07.03.2022

 Гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі досі не відвідав Чорнобиль через те, що російська сторона не бажала проводити зустріч там. Про це він заявив під час пресконференції 7 березня, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.

«Спочатку ми пропонували приїхати до Чорнобилю. Чорнобиль був першим об'єктом в Україні, який захопили військові сили Російської Федерації, тому було очевидно, що мій перший намір був поїхати туди, щоб спробувати встановити контакт із тією стороною та увесь необхідний нагляд... Ми чули від Російської Федерації, що вони воліють робити це (зустріч – ред.) десь в іншому місці», – цитує гендиректора МАГАТЕ радіо «Свобода».
Він зазначив, що сподівається все ж таки отримати згоду на проведення зустрічі в Чорнобилі від російської сторони.
«Ми маємо це зробити. У нас немає іншого вибору. Ми не повинні втрачати часу, тому що майже кожного дня – новий епізод... Я сподіваюсь, що мої консультації в наступні кілька годин будуть успішними», – підсумував Гроссі.
Нагадаємо, російські окупанти наразі контролюють всю зону відчуження та Запорізьку атомну електростанцію. Серед захоплених об’єктів зони відчуження – ЧАЕС, сховища відпрацьованого ядерного палива – СВЯП-1, СВЯП-2; новий безпечний конфайнмент об’єкта «Укриття»; блоки №№ 1, 2, 3 ЧАЕС на етапі зняття з експлуатації.
Як бачимо, спілкуючись із журналістами Гросі майже називає росію окупантом, водночас у всіх опублікованих офіційних заявах МАГАТЕ він жодного разу не дав оцінку діям росії, називаючи війну в Україні «конфліктом», і звертаючись із закликом припинити воєнні дії до обох сторін.
У заяві від 4 березня він зазначив: «Я дуже стурбований ситуацією на Запорізькій АЕС і тим, що там сталося вночі. Постріли снарядами в районі атомної електростанції порушують фундаментальний принцип, згідно з яким фізична цілісність ядерних об’єктів повинна постійно підтримуватися та безпечна», але жодним чином не згадав росію як порушника. А у повідомленні про події 24 лютого на ЧАЕС загалом йдеться: «... Україна повідомила МАГАТЕ, що «невідомі збройні сили» взяли під контроль усі об’єкти Державного спеціалізованого підприємства «Чорнобильська АЕС», які розташовані в зоні відчуження». 

АЕС