Тво голови Держатомрегулювання провів зустріч з керівниками WENRA

05.03.2022

 4 березня 2022 року виконуючий обов’язки Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков провів on-line зустріч з Головуючим у Асоціації Західноєвропейських регулюючих органів (WENRA), яким на даний час є Генеральний директор регулюючого органу ядерної та радіаційної безпеки Франції (ASN) паном Олівером Гупта та заступником Головуючого у WENRA паном Марком Фой.

Як повідомило Держатомрегулювання, зустріч відбулася відповідно до пропозиції пана Олівера Гупта, яку було отримано 2 березня.

Метою зустрічі було проведення консультацій щодо заходів та дій, які можуть бути здійснені з боку WENRA, для сприяння вирішенню питань безпеки ядерних об’єктів на території України під час російської воєнної агресії та підтримки діяльності українського регулюючого органу в цих умовах. 
Олег Коріков повідомив про наслідки захоплення військами країни агресора території зони відчуження та промислового майданчика Чорнобильської АЕС, серед яких: втрата контролю за безпекою розміщених там радіаційно-ядерних об’єктів, як з боку регулюючого органу, так і зі сторони оператора АЕС; зафіксоване підвищення рівнів потужності дози гама випромінювання, динаміку якого, через несправність системи радіаційного моніторингу зони відчуження, неможливо контролювати; відсутність 9-ту добу можливості провести ротацію оперативного персоналу, який вимушений у таких умовах забезпечувати основні заходи підтримки безпеки об’єктів, захоплені у полон 130 нацгвардійців охорони ЧАЕС, відсутність резервного енергоживлення, відсутність логістичних ланцюгів матеріально-технічного постачання.
Також було констатовано, що Держатомрегулювання постійно надає МАГАТЕ, через відповідні офіційні канали, актуальну інформацію щодо поточної безпекової ситуації, проводить консультації із Генеральним директором МАГАТЕ паном Гроссі, представниками Європейської Комісії, асоціації ENSREG. Однак, на жаль, жодні дипломатичні зусилля МАГАТЕ та інших міжнародних партнерів не принесли реальних результатів щодо зниження або усунення воєнних ризиків на ядерних об’єктах та інших об’єктах критичної інфраструктури України. 
За повдомленням ДІЯРУ, 3 березня 2022 року, у день проведення позачергового засідання Ради Керуючих МАГАТЕ, ігноруючи міжнародно визнані вимоги безпеки та міжнародні зобов’язання Російської Федерації, як члена МАГАТЕ, російські військові сили у кількості майже 100 одиниць важкої військової техніки (танків) та великої кількості військових піхоти прорвалися через блок-пост до міста Енергодар (3 км від майданчика Запорізької АЕС). Російські війська обстрілювали місто Енергодар та у ніч 4 березня з артилерійської зброї обстріляли та захопили промисловий майданчик Запорізької АЕС, на якому розміщено 7 ядерних установок, спричинивши цим безпрецедентні по своїм масштабам ризики ядерної катастрофи глобального масштабу. Є інформація, що аналогічно ситуація може розвиватися і щодо ЮУАЕС.
 «Здійснення військових дій безпосередньо на ядерних об’єктах без адекватної реакції та дієвих дій міжнародної спільноти по відношенню до країни агресора, ставить під сумнів перспективи розвитку ядерної енергетики, як безпечного джерела енергії, знижує інвестиційну привабливість усієї галузі», - зауважив Олег Кооріков.
Стосовно можливих заходів та дій по відношенню до РФ з боку країн члені WENRA, Держатомрегулювання пропонує:
- повне розірвання взаємодії з РФ, яка використовує ресурси міжнародних організацій для цілей, які не мають нічого спільного із ядерною та радіаційною безпекою;
- зупинку реалізації проектів за російськими технологіями;
- жорстко ставити питання перед найвищим керівництвом країн та тими, хто має вплив на прийняття рішень, щодо необхідності вжиття дієвих заходів, що зможуть привести до захищеного неба над українськими ядерними об’єктами та до припинення вогню.

АЕС