МЗС про реакцію МАГАТЕ, яке не наважилося назвати Росію окупантом

04.03.2022

 Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує обстріл та захоплення окупаційними збройними силами РФ майданчика Запорізької АЕС в місті Енергодар. Водночас МЗС висловило  розчарування реакцією МАГАТЕ, яка в своїй заяві не наважилася зазначити, що саме РФ обстріляла станцію. «Вимагаємо від МАГАТЕ чітких та рішучих дій», - йдеться у сьогоднішній заяві МЗС.

«Охолодження ядерного палива на енергоблоках Запорізької АЕС забезпечується проєктними системами енергоблоків згідно з вимогами технологічних регламентів безпечної експлуатації. Водночас, втрата можливості охолодження ядерного палива може спричинити радіоактивне ураження значних територій та мати непоправні наслідки для екології Європи», - наголошують українські дипломати, нагадуючи, що на ЗАЕС знаходиться сховище відпрацьованого ядерного палива, пошкодження якого також може призвести до радіоактивного викиду.
«За наслідками така катастрофа може перевищити всі попередні аварії на атомних електростанціях, включно з аварією на Чорнобильській АЕС та АЕС Фукусіма-Даїчі», - попереджає МЗС світову спільноту.
В заяві йдеться, що своїм збройним нападом на ядерний об’єкт Росія порушила всі міжнародні угоди в рамках МАГАТЕ, насамперед Статут МАГАТЕ, Об'єднану конвенцію про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами, Конвенцію про сповіщення про ядерну аварію та Конвенцію про фізичний захист ядерних установок та ядерного матеріалу. Обстріл Запорізької АЕС є також грубим порушенням Договору про нерозповсюдження ядерної зброї та Міжнародної Конвенції про боротьбу з актами ядерного тероризму.
МЗС України закликало міжнародну спільноту рішуче засудити дії російських окупантів, які можуть спричинити безпрецедентну ядерну катастрофу людства. Та звернулося до партнерів з проханням вжити термінових кроків, аби змусити Росію відвести її збройні підрозділи від АЕС та створити зону безпеки.
МЗС також інформує, що міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вже доручив українським дипломатичним установам розпочати термінові контакти з партнерами, зокрема по лінії МАГАТЕ, задля підготовки міжнародної відповіді на агресію РФ проти ядерних об’єктів.

АЕС