Як захоплювали ЗАЕС. Хроніка. Аналіз буде після перемоги

03.03.2022

 На блокпосту на в'їзді в Енергодар Запорізької області триває бій із російськими окупантами. Про це повідомив у своєму Telegram-каналі мер Енергодару Дмитро Орлов.

«На блокпосту триває бій. Наші хлопці чинять супротив і роблять все від них залежне, щоб далі ворог не пройшов. За попередньою інформацію на бул. Каштановий та вул Молодіжна під час обстрілу постраждали кілька будинків», — написав він, додавши, що дані про поранених уточнюються.

Раніше Орлов повідомив, що на Енергодар рухається колона російських окупантів, де понад 100 одиниць бронетехніки.

Відео з початку нападу 

Снаряд потрапив на територію школи №2.

Раніше військові РФ обстріляли хірургічний та санітарний відділ КНП “Василівська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування”. Окупанти пошкодили приймальне, реанімаційне та хірургічне відділення. У Василівці проблеми з водо- та електропостачанням й опаленням. Проте медичні працівники продовжують надавати медичну допомогу.

Станом на 17.57 мер пише: "В місті енергетиків через обстріли відсутнє водопостачання та в деяких мікрорайонах немає світла".

Енергодар зараз - відео мера Дмитра Орлова.

"Нам зараз потрібна підтримка цілого світу!", - написав мер в телеграмканалі о 19.32 та додав відео з обстрілами

"На даний час в Енергодарі, після обстрілу міста та заходу окупантів на його вулиці, достеменно відомо про щонайменьше двох поранених цивільних мешканців. Інформація про іх стан уточнюється", - написав мер о 20.02.

З обіду у місті немає води у зв’язку із відключенням електропостачання на КНС-2 та 3 і підстанції Водозабору. "Вода з’явиться  після відновлення електропостачання", - повідомив мер раніше.

!!! 22:30 Міський голова Енергодара Дмитро Орлов: "Колона ворожої техніки вирушила в напрямку атомної електростанції. В місті чути гучні постріли, які лунають з того боку!"

Пряма трансляція з камер біля ЗАЕС

Сьогодні вранці російські війська взяли під контроль найбільшу в Европі атомну станцію - Запорізьку АЕС. Пожежу в приміщенні навчального корпусу та лабораторно-побутового корпусу станції загасили близько 6 ранку. Персонал ЗАЕС контролює стан блоків та забезпечує безпечну експлуатацію станції. 
Т.в.о. президента НАЕК «Енергоатом» Петро Котін повідомив ЗМІ, що зайшли на територію атомної станції, взяли під контроль персонал і керівництво, і зв'язку із ними немає. За його словами, в роботі тільки один енергоблок, але на всіх блоках є відпрацьоване ядерне паливо. Офіційно про стан роботи українських АЕС "Енергоатом" на своєму сайті та на сайті Міністерства енергетики інформацію не передає.
Інформація від ДІЯРУ про стан енергоблоків:
  • Енергоблок № 1: планово-попереджувальний ремонт.
  • Енергоблоки №№ 2, 3: відключено від мережі та проводиться розхолодження ядерних установок.
  • Енергоблок № 4: в роботі, електрична потужність 690 МВт.
  • Енергоблоки № 5, 6: проводиться розхолодження ядерних установок.
  • Змін радіаційного стану на поточний час не зафіксовано.

"Ворог намагається нас деморалізувати, коли починає стріляти з танків по блоках ЗАЕС. Ситуація була нормалізована. Пожежа локалізована підрозділами ДСНС. Відбувся бій. Стріляли холостими патронами, щоб залякати людей. Зараз станція працює стабільно", - розповів голова  Запорізької ОВ Олександр Старух.

президент США Джозеф Байден закликав Росію припинити бойові дії в районі ЗАЕС. Білий дім також повідомив, що президент США продовжує отримувати інформацію про ситуацію, і він обговорив це питання із заступником міністра з ядерної безпеки Міністерства енергетики США та головою Національного управління ядерної безпеки.
Близько 10 ранку мер Енергодара звернувся до жителів міста із заспокійливим виступом, що жертв немає, стрільба відбувалася холостими. Є підозра, що Дмитро Орлов знаходиться в руках окупанта.

АЕС