Промова Генерального директора МАГАТЕ до Ради керуючих

02.03.2022

 Генеральний директор Рафаель Маріано Гроссі виступив зі вступною промовою перед Радою керуючих МАГАТЕ.

Пропонуємо переклад його доповіді, опублікований на сайті МАГАТЕ.
«Ми збираємося сьогодні, щоб обговорити наслідки конфлікту в Україні в результаті військової операції Російської Федерації, яка розпочалася 24 лютого, щодо ядерної безпеки, безпеки та гарантій.
Ситуація в Україні є безпрецедентною, і я продовжую бути серйозно стурбований. Це перший раз, коли військовий конфлікт відбувається на об’єктах великої, створеної ядерно-енергетичної програми, яка в даному випадку також включає місце аварії 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції. 
Безпека ядерних об’єктів, ядерних та інших радіоактивних матеріалів в Україні за жодних умов не повинна бути під загрозою.
Я закликав до стриманості від усіх заходів або дій, які можуть поставити під загрозу безпеку ядерного та іншого радіоактивного матеріалу та безпечну експлуатацію будь-яких ядерних об’єктів в Україні, оскільки будь-який подібний інцидент може мати тяжкі наслідки, посилюючи людські страждання та завдаючи шкоди довкіллю.
У цьому контексті також важливо забезпечити, щоб сміливі люди, які експлуатують, регулюють, інспектують та оцінюють ядерні об’єкти в Україні, могли продовжувати виконувати свою необхідну роботу безпечно, безперешкодно та без зайвого тиску.
Від початку конфлікту МАГАТЕ стежить за безпекою ядерних об’єктів України. Через Центр інцидентів та надзвичайних ситуацій (IНC) МАГАТЕ ми отримуємо оновлення від наших колег з Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ), що дозволяє нам регулярно публікувати оновлення на нашому веб-сайті.
Незважаючи на надзвичайні обставини збройного конфлікту, що спричиняє все більші виклики та небезпеки, українські АЕС працюють у нормальному режимі.
Але хоча в технічному контексті ми можемо використовувати такі вирази, як «нормальна робота», я хочу наголосити, що немає нічого нормального в обставинах, за яких професіоналам чотирьох українських АЕС вдається підтримувати в роботі реактори, які виробляють половину електроенергії в Україні.   
Вчора Росія повідомила нам, що її військові сили взяли під контроль територію навколо Запорізької атомної електростанції України, найбільшої в Україні АЕС, на якій розміщено шість із 15 працюючих ядерних реакторів країни.
Дуже важливо, щоб збройний конфлікт та діяльність на місцях навколо Запорізької АЕС та будь-яких інших ядерних об’єктів України жодним чином не переривали та не загрожували об’єктам чи людям, які працюють на них та навколо них.
Російські війська взяли під контроль усі об'єкти Державного спеціалізованого підприємства "Чорнобильська атомна електростанція", розташованих у зоні відчуження. Жертв та руйнувань на промисловому майданчику не зафіксовано. Хоча спочатку на об’єкті вимірювали підвищений рівень радіації, ймовірно, через рух важкої військової техніки.
МАГАТЕ оцінило, що рівень залишається достатньо низьким, щоб не становити небезпеки для населення.
Надзвичайно важливо, щоб персонал, який працює на спеціалізованому підприємстві Чорнобильська атомна електростанція, міг безпечно та ефективно виконувати свою роботу, а їхній особистий добробут був гарантований тими, хто взяв під контроль.
Вчора я отримав листа від Держатомрегулювання України з проханням надати негайну допомогу для забезпечення безпеки Чорнобильської атомної електростанції та інших ядерних об’єктів країни. Я проводжу консультації для вирішення цього запиту про допомогу.
У неділю Держатомрегулювання повідомило агентству, що вночі російські ракети вразили місце захоронення радіоактивних відходів у Києві. Повідомлень про пошкодження будівлі та ознак радіоактивного викиду не надходило.
Це відбулося на наступний день після того, як український регулятор повідомив, що електричний трансформатор на подібному сховищі поблизу міста Харків на північному сході був пошкоджений, також без жодних повідомлень про радіоактивний викид. У таких установах зазвичай зберігаються витрачені радіоактивні джерела та інші низькоактивні відходи лікарень та промисловості.
Ці два інциденти підкреслюють ризик того, що об’єкти з радіоактивним матеріалом можуть зазнати пошкоджень під час збройного конфлікту з потенційно серйозними наслідками.
У цьому контексті необхідно та терміново поновити заклик до всіх без винятку держав підтвердити свою прихильність дотримуватись міжнародного права та виконувати зобов’язання, на які вони погодилися, коли Генеральна конференція МАГАТЕ одноголосно прийняла рішення у 2009 році підтвердити резолюції. прийняті в 1985 і 1990 роках, де стверджується, що «будь-який збройний напад на ядерні об’єкти та загроза проти них, призначені для мирних цілей, є порушенням принципів Статуту Організації Об’єднаних Націй, міжнародного права та Статуту Агентства».
Сьогодні це зобов’язання набуває відчуття глибокого морального значення.
Ядерна аварія може мати серйозні наслідки за межами країни, в якій вона сталася, і світ покладається на те, що МАГАТЕ буде інформувати його, надаючи точну та своєчасну інформацію.
Ключовим джерелом інформації для МАГАТЕ є український регулятор. Здатність України надавати точні та повні дані про безпеку та безпеку експлуатації всіх ядерних об’єктів в Україні не повинна перериватися, перешкоджати чи впливати.
Це особливо важливо під час збройного конфлікту, який підвищує ризик ядерних аварій і ускладнює реагування.
В основі ядерної безпеки лежать три основні функції безпеки: стримування, контроль та охолодження. Якщо говорити конкретно, це означає, що:
необхідно підтримувати фізичну цілісність об’єктів – чи то реактори, паливні ставки чи сховища радіоактивних відходів;
усі системи та обладнання безпеки та безпеки повинні завжди працювати повністю;
обслуговуючий персонал повинен бути в змозі виконувати свої обов'язки з безпеки та безпеки та мати здатність приймати рішення без зайвого тиску;
для всіх ядерних об’єктів має бути безпечне зовнішнє електропостачання від мережі;
повинні бути безперебійні логістичні ланцюги постачання та транспортування до та з об’єктів;
повинні існувати ефективні системи радіаційного моніторингу на місці та поза ним, а також заходи готовності до надзвичайних ситуацій та реагування.
І, нарешті, має бути надійний зв’язок з регулятором та іншими.
Поки що я описав моніторинг Агентства за безпекою ядерних об’єктів України. Щодо гарантій, дозвольте мені повідомити, що гарантії в Україні діють згідно з Угодою про всеосяжні гарантії та Додатковим протоколом України, і що діяльність Агентства з гарантій триває.
Я буду продовжувати інформувати Раду про виконання Агентством свого мандату щодо ядерної безпеки, безпеки та гарантій в Україні.
Унікальний мандат МАГАТЕ робить його єдиною незалежною міжнародною технічною організацією, яка надає регулярні оновлення щодо безпеки та безпеки ядерних об’єктів України. У час великої невизначеності цей аспект роботи МАГАТЕ є незамінним.
Дозвольте мені закінчити так: найкращою дією для забезпечення безпеки ядерних об’єктів України та її населення було б припинення цього збройного конфлікту зараз.

АЕС