«Енергоатом» просить МАГАТЕ створити умови для тиску на Росію

28.02.2022

 НАЕК «Енергоатом» просить втручання МАГАТЕ задля недопущення військ окупантів у Зону спостереження діючих АЕС. Керівник «Енергоатома» висловив сподівання, що МАГАТЕ не лише висловить глибоку стурбованість, а й створить умови для тиску на Росію задля зупинення війни в Україні.

Про це т.в.о. президента НАЕК «Енергоатом» Петро Котін сказав генеральному директору Міжнародної агенції з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаелю Маріано Гроссі, обговорюючи ситуацію, пов’язану з російською окупацією України.
Як повідомляє офіційний сайт НАЕК «Енергоатом», Котін зазначив, що у безпосередній близькості від ядерних об’єктів ДП «НАЕК «Енергоатом» регулярно відбувається рух російських колон військової техніки, артилерії, потужних систем залпового вогню, поблизу АЕС розриваються снаряди. «Це може призвести до вкрай небажаних загроз у масштабах усієї планети», – сказав керівник компанії – оператора АЕС.
«У зв’язку з цим ми просимо втручання МАГАТЕ задля недопущення військ окупантів у 30-кілометрову зону навколо наших АЕС, а також закликаємо Росію негайно покинути Чорнобильську зону та повернути контроль над ядерними об’єктами там українській стороні», – зазначив Петро Котін.
Водночас 27 лютого 2022 року Європейська група регуляторів ядерної безпеки (ENSREG) за участі МАГАТЕ, Асоціації Західноєвропейських ядерних регулюючих органів (WENRA) і Держатомрегулювання провела позачергове засідання з метою розгляду питань ядерної безпеки українських ядерних установок, у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.
Засідання було ініційовано Державною інспекцією ядерного регулювання України.
ENSREG закликала Російську Федерацію негайно припинити незаконну діяльність, щоб відновити контроль компетентних українських органів над усіма ядерними об’єктами та матеріалами в межах її міжнародно визнаних кордонів відповідно до міжнародно визнаних стандартів безпеки.
У своїй заяві ENSREG зазначає, що пошкодження сховищ на території зони відчуження та Нового безпечного кофайнменту може суттєво вплинути на місцеве населення й сусідні країни.
«Іноземні військові сили повинні негайно залишити об’єкт і дозволити безперешкодний постійний доступ кваліфікованому персоналу ліцензіата й національного регулятора, щоб забезпечити безперервну безпечну роботу об’єкта» – йдеться в заяві.
ENSREG наголошує, що Генеральна конференція МАГАТЕ у 2009 році ухвалила рішення, в якому йдеться, що «будь-який збройний напад і загроза ядерним об'єктам, призначеним для мирних цілей, є порушенням принципів Організації Об'єднаних Націй, її Статуту, міжнародного права та Статуту Агентства».

АЕС