ЧАЕС залишається під контролем окупантів. Жодного спільного несення служби немає

27.02.2022
Міністерство внутрішніх справ України попереджає, що відбувається поширення фейкового постановочного відео з пропагандистського каналу Росії. У сюжеті йдеться про нібито спільне несення служби російських військових з українськими гвардійцями та наголошується, що гвардійці нібито добровільно здалися самі без бою і тепер разом несуть службу.
Про це МВС повідомило на офіційній сторінці в Фейсбук.
МВС заявляє, що військовослужбовці Нацгвардії не відкривали вогонь і не вели бій у день захоплення 24 лютого 2022 року лише щоб попередити загрозу і не порушувати статей Міжнародних конвенцій ООН про ядерну безпеку, відповідно до яких атомні електростанції не являються об'єктами військової агресії. Це - Конвенція про ядерну безпеку, Об’єднана конвенція про безпеку поводження з ВЯП та РАВ, а також Угода між Україною та МАГАТЕ про нерозповсюдження ядерної зброї.
Натомість російські військові виставили ультиматум, погрожуючи мінуванням і підривами окремих об’єктів інфраструктури важливого ядерного об’єкта ЧАЕС. Оскільки «українські гвардійці там єдині, хто розуміє яким чином забезпечити правильну охорону об’єкту, російські військові намагаються вивчати особливості цієї роботи і створюють фейки про «спільну охорону», - наголошує МВС.
Міністерство внутрішніх справ акцентує увагу, що на відео також є кадри, де закадровий голос розповідає про «добровільну здачу гвардійців», а на відеоряді, що супроводжує голос, - люди в іншій формі, персонал ВОХР. «Ці люди не є військовослужбовцями НГУ і судячи з відео навіть за віком не відповідають вимогам, за якими проходить відбір у підрозділи НГУ, які охороняють АЕС. А до ВОХР беруть в основному людей, що мають вже пенсійний стаж», - зазначає МВС, додаючи, що далі йде серія постановочних кадрів для красивої картинки, які не відображають модель несення служби на АЕС, а лише створюють візуалізацію для сюжету.
Нагадаємо, що Державне агентство ядерного регулювання України поінформувало Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) про втрату контролю над ядерними та радіаційними об'єктами в зоні відчуження Чорнобильської АЕС унаслідок військового нападу. Згідно з повідомленням ДІЯРУ, внаслідок нападу всі об'єкти ДСП ЧАЕС, розташовані в зоні відчуження, а саме сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-1 та СВЯП-2), новий безпечний конфайнмент об'єкта "Укриття" та блоки №№ 1,2,3 ЧАЕС взяли під контроль збройні сили РФ ще 24 лютого.
Натомість дві заяви МАГАТЕ з цього приводу не мають однозначної оцінки подій, що відбуваються, і лише висловлюють серйозне занепокоєння та заклики до обох сторін «утримуватиися від будь-яких заходів», хоча українська сторона чітко дала зрозуміти, що доступу до об’єктів у Зоні відчуження не має.

Раніше Україна звернулася до МАГАТЕ з проханням створити спеціальну оперативну групу для спостереження за діями РФ, оскільки агресія Росії проти України та дії окупантів на Чорнобильському майданчику дають підстави сумніватися в ефективності наявних режимів безпеки. Відповіді МАГАТЕ немає. 

РАВ і ВЯП