Дії Росії в Україні загрожують проєктам за участі Росатома у Європі – європейські ЗМІ

23.02.2022
Дії Росії в Україні вплинуть на оцінку безпеки спільного фінсько-російського проєкту атомної електростанції Фенновойма (Fennovoima) на північному заході Фінляндії. Як повідомляє Euronews, про це 22 лютого заявив журналістам президент Фінляндії Саулі Нііністо.
«Безпека, безумовно, буде одним із факторів оцінки», – сказав Саулі Нііністо.
У свою чергу прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін заявила 22 лютого, що виступає за проведення нового аналізу ризиків АЕС Фенновойма у світлі загострення ситуації між Росією та Україною.
«Проєкт частково належить російським компаніям, і експерти попереджають, що він може сприяти виробництву ядерної зброї в Росії. Міністр економіки Фінляндії Міка Лінтіла раніше повідомив, що Міністерство оборони Фінляндії має намір провести нову оцінку безпеки цієї АЕС», - повідомляє видання Helsingin Sanomat.
Як повідомляє Euractiv, на тлі кризи в Україні прем’єр-міністр Болгарії Кирило Пєтков завив, що будівництво двох енергоблоків болгарської АЕС Белене, для яких були придбані та поставлені російські реактори, ніколи не буде відновлено. Водночас болгарський уряд розглядає можливість використання обладнання, поставленого «Росатомом» на АЕС Белене, для будівництва нового енергоблока на діючій болгарський АЕС Козлодуй. Проте будувати новий блок на АЕС Козлодуй планується разом з американською компанією Westinghouse та за її технологіями.
Euractiv повідомляє, що в січні 2021 року болгарський уряд затвердив звіт про підтримку будівництва нового атомного енергоблока на АЕС Козлодуй з російським реактором, але за американською технологією. «Однак, щоб такий гібрид запрацював, потрібна участь «Росатома». Таке російсько-американське партнерство зараз здається неможливим», - зазначає видання.
Також Euractiv нагадує, що минулого тижня США відвідала велика болгарська делегація на чолі з віце-прем'єр-міністром Асеном Василєвим. «Під час візиту однією з головних тем для обговорення була атомна енергетика, і Болгарія досліджувала, чи може вона використовувати американське ядерне паливо на діючій АЕС Козлодуй замість російського», - повідомляє Euractiv.

Нове будівництво