Нові проєкти в атомній енергетиці – звіт Держатомрегулювання за 2021 рік

18.02.2022
17 лютого 2022 року у ході засідання Колегії Державної інспекції ядерного регулювання України відбувся публічний звіт виконуючого обов’язки голови Держатомрегулювання – головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олега Корікова.
Члени Колегії заслухали інформацію щодо проведених у 2021 році заходів, результатів виконання завдань, використання коштів державного бюджету та інших адміністративних питань діяльності Держатомрегулювання. Також було представлено звітну інформацію про підсумки роботи територіальних органів та підприємства, що належить до сфери управління Держатомрегулювання.
Відкриваючи засідання, Олег Коріков привітав нових членів Колегії Держатомрегулювання: міністра Кабінету Міністрів України Олега Немчінова,  народного депутата України, голову Комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКП Андрія Геруса, народного депутата, голову Комітету ВР з питань екологічної політики та природокористування Олега Бондаренка, народного депутата, голову підкомітету з питань зміни клімату та охорони атмосферного повітря Комітету ВР з питань екологічної політики та природокористування Лесю Василенко та народного депутата, голову підкомітету з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи Комітету ВР з питань екологічної політики та природокористування Ігоря Кривошеєва.
У доповіді директора Департаменту з питань безпеки ядерних установок ДІЯРУ, заступника головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки Бориса Столярчука окрему увагу було приділено стану реалізації проєктів з будівництва в Україні нових ядерних установок.
До нових ядерних установок Борис Столярчук відніс Проміжне сховище відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу СВЯП-2 Чорнобильської АЕС, Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), ядерну установка «Джерело нейтронів» та енергоблоки №3 та №4 Хмельницької АЕС.
Говорячи про Сховище відпрацьованого ядерного палива ЧАЕС, Борис Столярчук згадав, що у минулому році роботи за цим об’єктом були завершені у відповідності до умов ліцензії на провадження діяльності з будівництва та введення в експлуатацію, як а була видана ще у 2013 році. «У лютому минулого року Держатомрегулювання отримало заяву ДСП «Чорнобильська АЕС» з комплектом документів, які обґрунтовують отримання ліцензії на експлуатацію. Після всебічної оцінки спроможності експлуатуючої організації здійснювати заявлений вид діяльності, у квітні минулого року наказом Держатомрегулювання було ухвалено рішення про видачу ДСП «ЧАЕС» ліцензії на право провадження діяльності на етапі життєвого циклу – експлуатація ядерної установки СВЯП-2. На кінець 2021 року на СВЯП-2 вже перевезено 1644 відпрацьованих тепловиділяючих збірки, з яких 1581 запаковані у двостінні сухі пенали та розміщені у бетонні модулі для довгострокового зберігання», - уточнив директор Департаменту з питань безпеки ядерних установок ДІЯРУ.
Він повідомив, що на Централізованому сховищі відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), роботи здійснюються відповідно до умов ліцензії на право провадження діяльності будівництво та введення в експлуатацію. «Станом на кінець минулого року Держатомрегулювання погоджені майже всі документи, я маю на увазі технічне завдання та специфікації програми випробувань обладнання важливого для безпеки. Із залученням ДНТЦ ЯРБ проведена державна експертиза та надані висновки до Укрдержбудекспертизи. Це стосується під’їзної колії, окремий напрямок - модифікація енергоблоків Рівненської та Хмельницької АЕС щодо застосування технології Holtec на їх блоках», - зазначив Борис Столярчук.
Заступник головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки повідомив, що у минулому році Держатомрегулювання було ухвалено рішення щодо внесення змін до ліцензії, які торкалися доповнення переліку засад на яких здійснюються організаційно-розпорядчі функції, пов’язані із забезпеченням ядерної та радіаційної безпеки ЦСВЯП. «Відповідно до особливих умов ліцензії, НАЕК «Енергоатом» може приступати до провадження діяльності з введення в експлуатацію ЦСВЯП тільки після отримання у встановленому порядку окремого письмового дозволу Держатомрегулювання. НАЕК «Енергоатом» було розроблено, а Держатомрегулювання розглянуто та погоджено перелік документів, що обґрунтовують можливість видачі окремого дозволу на право провадження діяльності з введення в експлуатацію ЦСВЯП. Хочу додати, що вже в цьому році проводиться комплексне інспекційне обстеження комісією Держатомрегулювання щодо оцінки можливості надання НАЕК «Енергоатом» окремого письмового дозволу на введення ЦСВЯП в експлуатацію», - уточнив Борис Столярчук.
Представник ДІЯРУ повідомив, що в кінці минулого року до активної зони ядерної установки «Джерело нейтронів» була завантажена остання передбачена програмою фізичного пуску тепловиділяюча збірка. «Таким чином була сформована активна зона установки. На поточний час ведуться роботи експлуатуючою організацією (Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут») для отримання окремого дозволу на дослідно-промислову експлуатацію установки «Джерело нейтронів». Чекаємо від ННЦ ХФТІ доопрацьованого за зауваженнями державної експертизи звітних документів за результатами завершення фізичного пуску установки», - додав Борис Столярчук.
Стосовно енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС він повідомив, що   у минулому році була проведена держекспертиза ядерної та радіаційної безпеки документації, розробленої НАЕК «Енергоатом» за темою «Актуалізація обстеження і підтвердження довговічності та надійності будівельних конструкцій енергоблоків №3 та №4 ХАЕС». «За результатами держекспертизи, ці матеріали були направлені на доопрацювання. Хочу зауважити, що на поточний час експлуатуюча організація ці матеріали доробила і повторно надала до Держатомрегулювання. Також в минулому році фахівці ДІЯРУ та ДНТЦ ЯРБ здійснили робочий візит на ХАЕС з метою огляду будівельних конструкцій енергоблоків №3 та №4. Іншої діяльності щодо цих енергоблоків Держатомрегулювання не здійснювалося», - зазначив Борис Столярчук.
Говорячи про впровадження палива виробництва компанії Westinghouse Electric, він повідомив, що станом на кінець 2021 року впровадження палива Westinghouse продовжується в активних зонах 6 енергоблоків українських АЕС, які завантажені виключно паливом цієї компанії. (Решта 9 енергоблоків АЕС України працюють на паливі російської компанії «ТВЕЛ»). «Протягом 2021 року Держатомрегулювання здійснювалась діяльність щодо розгляду матеріалів обґрунтування можливості поширення експлуатації ТВЗ-WR, впроваджених на енергоблоці №3 ЮУАЕС, на енергоблок №3 РАЕС. На поточний час ці матеріали проходять експертизу Держатомрегулювання», - уточнив директор Департаменту з питань безпеки ядерних установок ДІЯРУ.
За його інформацією, концептуальне технічне рішення щодо впровадження паливних збірок Westinghouse на енергоблоках ВВЕР-440 (енергоблок №2 РАЕС) наразі знаходиться на доопрацюванні в експлуатуючій організації.
Торкаючись теми продовження термінів експлуатайції енергоблоків українських АЕС, Борис Столярчук нагадав, що проєктний термін експлуатації енергоблока №1 Южно-Української АЕС вже було подовжено на 10 років, але вже у 2023 році експлуатуюча організація повинна здійснити заходи щодо обґрунтування подальшої безпечної експлуатації цього енергоблока. «Кінцевий термін завершення періодичної оцінки безпеки енергоблока №1 Южно-Української АЕС та погодження з Держатомрегулювання повного комплекту матеріалів Звіту з періодичної переоцінки безпеки (ЗППБ) визначений, як 13 вересня 2023 року», - додав Борис Столярчук.

За результатами обговорення, Колегія Держатомрегулювання затвердила Звіт про діяльність Державної інспекції ядерного регулювання України за 2021 рік. 

Нове будівництво