В Україні можливе виробництво радіофармпрепаратів на дослідницьких ядерних установках

07.02.2022
Новини про зупинку через технічну несправність нідерландського реактора HFR, на якому вироблявся медичний радіоізотоп Мо-99,  майже збіглись у часі із повідомленням про пілотні роботи з отримання іншого медичного радіоізотопу Lu-177 на канадській АЕС Bruce Power. Ці та низка інших згадок про медичні радіофармпрепарати, як і з’явились у світових ЗМІ останнім часом, свідчать про зростання попиту на цей вид лікарських засобів. Тож InfoAtom звернувся за коментарем  стосовно можливості виробництва медичних радіофармпрепаратів в Україні до директора Відокремленого підрозділу «Центр «ІНТЕНСА» Державного науково-технічного центру ядерної та радіаційної безпеки Олексію Дибачу.
Директор Центру «ІНТЕНСА» повідомив, що в Україні потенційно можливе виробництво радіофармацевтичних препаратів в Інституті ядерних досліджень (ІЯД) НАНУ у Києві та Національному науковому центрі «Харківський фізико-технічний інститут» (ННЦ ХФТІ). Олексій Дибач уточнив, що в Україні також були плани з виробництва медичного радіоізотопу Мо-99, що використовується в генераторах Тc-99m, але до практичної реалізації цих планів справа так і не дійшла.
«Зокрема, в ННЦ ХФТІ тривають роботи із введення в експлуатацію ядерної підкритичної установки «Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, що керується лінійним прискорювачем електронів». Цей проект здійснюється за рахунок фінансової допомоги Сполучених Штатів Америки. Метою створення Джерела нейтронів, окрім проведення фундаментальних та прикладних наукових досліджень, радіаційного матеріалознавства та іншого, є і напрацювання медичних радіоізотопів (в тому числі і Тc-99m). Аналіз технічних можливостей виробництва медичних ізотопів на Джерелі нейтронів також було виконано Аргонською національною лабораторією (США), що співпрацює із ННЦ ХФТІ для реалізації проекту Джерела нейтронів», - пояснив директор Центру «ІНТЕНСА».
Він додав, що в складі проекту Джерело нейтронів в ННЦ ХФТІ створена відповідна лабораторія радіоізотопів, укомплектована необхідним обладнанням, в тому числі гарячими камерами. «Лабораторія також може бути використана для виділення Тc-99m із Mo-99, опроміненого в Інституті ядерних досліджень», - уточнює Олексій Дибач.
Відповідаючи на запитання стосовно ліцензування виробництва препаратів, керівник центру «ІНТЕНСА» наголосив: «Окремим питанням є ліцензування виробництва радіоафармпрепаратів як з точки зору проведення робіт з джерелами іонізуючого випромінювання, так і можливості застосування в медичних цілях, атестації лабораторій. На мій особистий погляд, підготовка ліцензійних документів, створення відповідних ланцюгів поставок радіофармпрепаратів та інші організаційні питання не є сильною стороною науковців, які експлуатують дослідницькі установки. Тож корисним було б винайдення оптимальної конфігурації та налагодження взаємодії між всіма зацікавленими сторонами для завершення наявних ініціатив та переходу до практичного вироблення радіоізотопів, хоча би для медичних цілей України».
Довідково. Радіофармацевтичний препарат - будь-який фармацевтичний продукт, який містить один або більше радіонуклідів (радіоактивних ізотопів), уведених до його складу з діагностичною або лікувальною метою.
Мо-99 виробляється в обмеженій кількості дослідницьких реакторів. Нідерландський реактор HFR потужністю 45 МВт, якими керує Nuclear Research & Consultancy Group від імені Об’єднаного дослідницького центру Європейського Союзу, протягом тривалого часу забезпечував близько 60% європейських і 30% світового попиту на медичні радіоактивні джерела. Щодня близько 30 000 пацієнтів залежать від медичних ізотопів з Нідерландів.
21 січня 2022 року єдиний дослідницький реактор у Польщі - реактор MARIA в Національному центрі ядерних досліджень (NCBJ) зміг швидко змінити свій робочий графік, щоб відреагувати на дефіцит медичного ізотопу молібдену-99 (Mo-99), який виник через несправність реактора HFR в Нідерландах.

Польський високопотоковий дослідницький реактор MARIA є водно-берилієвим сповільненим реактором басейнового типу з графітовим відбивачем і герметичними каналами, що містять концентричні шеститрубні вузли паливних елементів. Реактор потужністю 30 МВт досяг першої критичності в грудні 1974 року. Наразі він має ліцензію на експлуатацію до 2025 року, але, як очікується, продовжить роботу принаймні до 2030 року. 

Компанії