Понад 60 наукових робіт вже доступні в новому онлайн-сховищі МАГАТЕ

27.01.2022
МАГАТЕ однією з перших міжнародних організацій створила власне онлайн-сховище препринтів наукових робіт. Препринти – це попередні версії книг або наукових статей, які перебувають у процесі опублікування. Як повідомляється на сайті МАГАТЕ, розміщення препринтів в Інтернеті дозволяє зацікавленим читачам швидше ознайомитися з науково-технічним контентом Агентства в одному місці.
На даний момент в новому Репозиторії (сховищі) препринтів МАГАТЕ є понад 60 препринтів, і в найближчі місяці буде додано більше.
«За останні кілька років наука в усьому світі прискорюється. МАГАТЕ є великим виробником технічних і наукових матеріалів. Чим швидше матеріал за результатами дослідження потрапляє до читача, тим менше часу проходить від проведення дослідів до моменту коли вчені всього світу можуть почати використовувати їх результати», - зазначає координатор Міжнародної ядерної інформаційної системи (INIS) МАГАТЕ Браян Бейлз.
В МАГАТЕ нагадують, що стандартний процес підготовки публікації включає етап складання, етап рецензування та етап публікації. Препринти – це етап між остаточною версією проєкту та його публікацією. Репозиторій препринтів МАГАТЕ містить затверджені препринти публікацій МАГАТЕ, які пройшли процедури затвердження та рецензування, але вони не були відредаговані чи перевірені для фінального макету та опублікування в офіційному виданні.
«Ми хотіли мати простір МАГАТЕ, де ми могли б зробити доступними матеріали Агентства, які підписані в попередній формі, але ще не завершені та не опубліковані – головна мета – це швидкий доступ для дослідників. Ми також хотіли мати ширшу платформу, де ми могли б зрештою продемонструвати інші матеріали, які генерує МАГАТЕ, включаючи, наприклад, статті, надіслані співробітниками МАГАТЕ до журналів за межами Агентства. Ідея тут полягає в тому, щоб в кінцевому підсумку мати один всеохоплюючий простір для доступу до знань Агентства», - каже керівник відділу публікацій, маркетингу та продажів МАГАТЕ Софія Ле Мазур’є.
Записи репозиторію є постійними, із незмінними URL-адресами та можуть бути цитовані. Однак вміст буде оновлено посиланнями на остаточну публікацію, а препринт буде замінено публікацією, коли вона буде вільно доступна для завантаження. Препринт буде зберігатися для публікацій, які обмежені за платним доступом.

Наступним кроком планується розширити сховище, включивши в нього препринти матеріалів, авторами яких є співробітники МАГАТЕ, але вони були надіслані у зовнішні видавничі центри. У майбутньому Репозиторій препринтів МАГАТЕ також забезпечить місце для збору та представлення матеріалів, які стають результатом скоординованих Агентством дослідницьких проєктів, та матеріалів, представлених на наукових конференціях МАГАТЕ. 

Компанії