У Великій Британії планують використовувати новітні технології Telexistence при демонтажі ядерних об’єктів

24.01.2022
У Великій Британії оголошено другий етап урядового конкурсу на створення технології на основі Telexistence (телеекзистенція, телеприсутність), яка дозволить оператору виконувати складні завдання та керувати обладнанням з безпечної відстані при демонтажі об’єктів, які становлять загрозу здоров’ю та безпеці людини. Зокрема мова йде про розробку технологій для операторів дистанційно-керованого обладнання, задіяних у демонтажі радіаційно забруднених конструкцій, утилізації вибухонебезпечних предметів, а також у медицині. Про це повідомляється на урядовому порталі Великої Британії.
Програма Telexistence є спільним проєктом Британського органу зі зняття ядерних об’єктів з експлуатації (Nuclear Decommissioning Authority, NDA), Оборонної лабораторії науки і техніки Міністерства оборони Великої Британії (Defence Science and Technology Laboratory, DSTL) а також Акселератора розробок у галузі оборонних та безпекових технологій (Defence and Security Accelerator, DASA). Загальне фінансування програми становитиме 1,3 мільйона фунтів стерлінгів.
У рамках другої фази конкурсу заявники зможуть подавати пропозиції за трьома напрямами, які були визначені під час першої фази конкурсу, це: гаптика (тактильна комунікація), робототехніка та телеприсутність. За кожним з напрямів передбачено грант у 400 тис. фунтів стерлінгів. Кінцевий термін подання пропозицій 6 квітня 2022 року.
«Ми раді працювати разом із DASA, над конкурсом Telexistence. Розвиток технологій і наших знань про те, що можливо завдяки впровадженню технологій Telexistence, допоможе нам виконувати нашу місію з виведення з експлуатації ядерних об’єктів різними способами, гарантуючи, що люди будуть якомога далі від небезпеки. Ми з нетерпінням чекаємо на те, які креативні рішення будуть запропоновані», - зазначає менеджер із впровадження інновацій в NDA Ендрю Грей.
Організатори конкурсу нагадують, що технології на основі Telexistence можуть допомогти тим, хто працює у небезпечних середовищах, надавши можливість виконувати завдання без фізичної присутності, що може зменшити ризик і зменшити логістичний тягар, пов’язаний з небезпечними операціями. Такий результат досягається за допомогою дистанційно-керованої системи. Телеприсутність дозволяє оператору бачити і чути, як у віддаленому середовищі, робототехніка взаємодіяти з віддаленим середовищем, тактильний зворотний зв'язок за допомогою датчиків дозволяє  оператору торкатися та відчувати предмети і поверхні у віддаленому середовищі.

«Головна мета програми інтегрувати технології телеприсутності, робототехніки та гаптичні технології на єдиній платформі. Рішення повинні дозволяти користувачеві відчувати та взаємодіяти з віддаленим середовищем так, ніби він фізично там перебуває»,- наголошують організатори конкурсу. 

Зняття з експлуатації