«Енергоатом» вивчить можливості фабрикації ядерного палива за технологією Westinghouse на власних потужностях

11.01.2022
НАЕК «Енергоатом» закуповує послуги оцінки та потенційної кваліфікації виробничих ліній ВП «Атоменергомаш» щодо можливості складання ТВЗ у Westinghouse Electric Sweden AB. Відповідне оголошення було опубліковано на майданчику Prozorro наприкінці грудня минулого року.
Як йдеться в обґрунтуванні застосування переговорної процедури, такі послуги передбачені доповненням від 27.01.2018 № 22 до Контракту від 30.03.2008 № 1 між ДП «НАЕК «Енергоатом» та компанією Westinghouse Electric Sweden AB, згідно з яким здійснюється постачання паливних збірок для ВВЕР-1000 конструкції ТВЗ-WR на українські АЕС.
Умовами доповнення № 22 передбачено створення на ВП «Атоменергомаш» виробництва головок й хвостовиків для паливних збірок, а також проведення вказаної оцінки і потенційної кваліфікації виробничих ліній ВП «Атоменергомаш» щодо можливості складання паливних збірок.
Як повідомляє НАЕК «Енергоатом», на базі виробничих потужностей ВП «Атоменергомаш» вже створено виробництво головок та хвостовиків за технологією, яка була передана компанією Westinghouse відповідно до доповнення від 06.08.2018 № 23 до Контракту. Наразі триває кваліфікація ВП «Атоменергомаш» як постачальника цих компонентів теповидільних збірок.
Послуги з оцінки та потенційної кваліфікації виробничих ліній ВП «Атоменергомаш» щодо можливості складання ТВЗ будуть оформлені окремим доповненням до Контракту; термін їхнього надання – до 20 червня 2022 року, а вартість - $285 тис.

Нагадаємо, що ВП «Атоменергомаш» на механічному заводі в місті Южноукраїнськ з 2012 року виробляє хвостовики та головки для ТВЗ російського виробництва. Також одними з основних видів продукції ВП «Атоменергомаш» є контейнери різних видів для поводження з РАВ, зберігання відпрацьованих джерел швидких нейтронів, зберігання відпрацьованого ядерного палива та поглинаючі вставки (для ССВЯП ЗАЕС), які виробляє завод нестандартного обладнання і трубопроводів (НСОіТ) в місті Енергодар. 

Компанії