МАГАТЕ анонсувало найважливіші заходи, які будуть проведені під егідою Агентства у 2022 році

05.01.2022
У 2022 році Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) запланувало проведення низки заходів. Нижче наводимо перелік міжнародних конференцій та форумів Агентства, які торкаються питань атомної енергетики.
Березень
Квітень
З 25 по 29 квітня МАГАТЕ проведе Першу міжнародну конференцію з ядерного права у своїй штаб-квартирі у Відні. Конференція охоплюватиме чотири галузі міжнародного та національного ядерного права – безпеку, фізичну безпеку, гарантії та цивільну відповідальність за ядерні збитки, а також взаємодію ядерного права з іншими областями права. Повний список тем та інструкції з подачі документів дивіться в оголошеннях.
Також у квітні пройде найбільший міжнародний форум – GLOBAL 2022, присвячений ядерному паливному циклу, який щорічно проводиться у співпраці з МАГАТЕ.
Травень
З 9 по 13 травня в Утрехті (Нідерланди) відбудеться Міжнародний симпозіум з радіоактивних матеріалів природного походження (NORM). Симпозіум збере експертів з промисловості, технічних та наукових спільнот, регулюючих органів, що беруть участь в управлінні NORM, для обговорення гармонізації та оптимізації міжнародних підходів та методів радіаційного захисту та поводження з відходами у промислових процесах, пов'язаних з NORM.
Конференція з управління життєвим циклом АЕС триватиме 16-18 травня. Вона охоплюватиме безліч тем, пов'язаних з керуванням життєвим циклом атомних електростанцій. Спікери обговорять управління старінням та підготовку до довгострокової експлуатації, управління конфігурацією та модифікаціями для забезпечення безпеки, покращення та підвищення надійності АЕС, взаємодію із зацікавленими сторонами та інші теми.
Перша Міжнародна конференція з акселераторів для досліджень та розробок проходитиме 23-27 травня у Відні. Конференція надасть міжнародний майданчик для обговорення застосування акселераторів у дослідженнях та промисловості, вона сприятиме обміну інформацією про передові методи використання та управління акселераторами, а також продемонструє, як досягнення та досвід, отримані за допомогою акселераторів технологій, сприяють сталому розвитку.
Червень
Міжнародна конференція з управління атомними знаннями та розвитку людських ресурсів проходитиме 13-16 червня у Москві. Метою конференції є огляд розвитку глобальної ситуації, пов'язаної з розвитком людських ресурсів (HRD), управлінням ядерними знаннями (NKM) та нарощуванням людського потенціалу. Конференція надасть учасникам практичні рішення щодо розвитку та підтримки людських ресурсів, необхідних для забезпечення реалізації безпечних, надійних та стійких програм у ядерній енергетиці.
20-24 червня у штаб-квартирі МАГАТЕ у Відні відбудеться Міжнародна конференція з безпеки та зберігання радіоактивних джерел. Мета конференції – сприяти обміну досвідом та перспективними розробкам, пов'язаними із встановленням та підтриманням високого рівня безпеки та зберігання радіоактивних джерел протягом усього їх життєвого циклу.
Серпень
22-26 серпня МАГАТЕ організує Міжнародну конференцію із застосування радіаційної науки та технологій (ICARST-2022). Конференція надасть унікальну можливість розглянути ключові розробки у сфері застосування радіаційної науки та технологій, обговорити ініціативи щодо впровадження перевірених промислових рішень, що забезпечують соціально-економічні вигоди.
Вересень
5-9 вересня у Женеві МАГАТЕ проведе Міжнародну конференцію з радіаційного захисту персоналу. Конференція спрямована на сприяння обміну інформацією та досвідом у галузі професійного радіаційного захисту, а також на розгляд технічних та нормативних досягнень, проблем та можливостей, що з'явилися з часу проведення останньої конференції з цієї теми, організованої у 2014 році. Конференція також буде присвячена розгляду глобальної ситуації з радіаційним захистом персоналу та визначенню пріоритетних напрямків та майбутніх потреб у цій сфері.
Жовтень
10-13 жовтня у Санкт-Петербурзі відбудеться Міжнародна конференція, присвячена викликам, з якими стикаються організації технічної та наукової підтримки у сфері підвищення ядерної безпеки. Метою конференції є розгляд питань, пов'язаних із підвищенням технічного та наукового потенціалу для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, а також питань передачі передового досвіду країнам, що приступають до розвитку ядерної енергетики.
26-28 жовтня у Вашингтоні МАГАТЕ проведе п'яту Міжнародну конференцію на рівні міністрів з атомної енергії у 21 столітті. Конференція буде присвячена ключовим питанням, пов'язаним з розвитком і розгортанням атомної енергетики, включаючи надійність і гнучкість ядерної галузі під час глобальної кризи COVID-19 та її внесок у зусилля з відновлення економіки в умовах пандемії.
Листопад
Конференція Організації Об'єднаних Націй зі зміни клімату, відома як COP27, відбудеться у Шарм-ель-Шейху (Єгипет) за активної участі МАГАТЕ.

Симпозіум МАГАТЕ з ядерних гарантій пройде з 31 жовтня по 4 листопада 2022 року в штаб-квартирі МАГАТЕ у Відні. Симпозіум збере разом ключові зацікавлені сторони з держав-членів МАГАТЕ, ядерної галузі та членів ширшої спільноти з ядерних гарантій та нерозповсюдження, щоб вивчити та обговорити сучасні проблеми у цій сфері. 

АЕС