У середині січня Єврокомісія опублікує законопроєкт про надання атомній енергетиці статусу «екологічно стійкої»

03.01.2022
Очікується, що в середині січня 2022 року Європейська Комісія опублікує проєкт Додаткового делегованого закону про таксономію, яким атомній енергетиці надається статус «екологічно стійкої». Схвалення законопроєкту щонайменше 20 країнами-членами ЄС дозволить включити атомну енергетику до Таксономії ЄС. Про це повідомляється у прес-релізі Єврокомісії, оприлюдненому 1 січня 2022 року. (Таксономія ЄС встановлює перелік економічної діяльності, яка оголошується «екологічно стійкою»).
Як повідомляють європейські ЗМІ, законопроєкт про «зелене маркування» для атомних та газових електростанцій спрямований на спрощення залучення фінансування у будівництво атомних енергоблоків та газових електростанцій, які сприяють боротьбі зі зміною клімату. Згідно з джерелами AFP, текст законопроєкту, що обговорювався протягом кількох місяців і все ще є попереднім, розіслали країнам-членам 31 грудня 2021 року, незадовго до півночі.
«Проєкт закону встановлює критерії для класифікації як «стійких» інвестицій в атомні або газові електростанції з метою орієнтування «зеленого фінансування» на діяльність, що сприяє скороченню викидів парникових газів», - уточнюють в AFP.
Головними лобістами законопроєкту називають Францію, яка хоче розвивати свою атомну енергетику, як стабільне та безвуглецеве джерело електроенергії, а також країни Центральної Європи, зокрема Польщу та Чехію, які мають замінити свої вугільні електростанції на безвуглецеві джерела електроенергії.
Експерти зазначають, що включення атомної енергетики до Таксономії дозволить скоротити витрати на фінансування будівництва нових атомних енергоблоків, що має вирішальне значення для проєктів нового атомного будівництва та тих держав, які бажають їх підтримати.
Прихильники атомної енергетики в ЄС наголошують, що відновлювані джерела енергії, вже марковані Єврокомісією як «екологічно стійкі», схильні до впливу погодних умов, нестабільні, і не дозволять найближчими роками постачати дешеву електроенергію.
Держави-члени ЄС та експерти, з якими консультувалася Комісія, тепер мають близько двох тижнів, щоб запропонувати зміни до законопроєкту. Потім упродовж чотирьох місяців Європейський парламент матиме можливість відхилити або прийняти його простою більшістю голосів.
За даними Reuters, проєкт закону, запропонований ЄК, пропонує розглядати інвестиції у будівництво нових атомних енергоблоків як «зелені», за умови, що проєкт має план, засоби та майданчик для безпечної переробки та захоронення радіоактивних відходів. Крім того, законопроєкт обмежує термін видачі дозволів на будівництво нових атомних енергоблоків 2045 роком.
Інвестиції в електростанції, що працюють на природному газі, також будуть вважатися екологічно чистими, якщо викиди таких електростанцій нижче 270 г еквівалента CO2 на 1 кВт-год і вони отримають дозвіл на будівництво до 2031 року.
Єврокомісія пропонує визнати в Таксономії атомні енергоблоки та газові електростанції «зеленими» на тій підставі, що вони є «перехідними» видами діяльності, які хоч і не є повністю «екологічно стійкими», але мають викиди парникових газів нижчі за середні по галузі.
«Беручи до уваги наукові рекомендації та поточний технічний прогрес, а також різні проблеми перехідного періоду в державах-членах ЄС, Комісія вважає, що природний газ та ядерна енергія відіграють певну роль як засіб, що сприяє переходу до майбутнього, заснованого на відновлюваних джерелах енергії» , - зазначають у Єврокомісії.
Водночас європейські ЗМІ звертають увагу на той факт, що Єврокомісія опублікувала повідомлення про початок консультацій щодо тексту законопроєкту з країнами-членами Експертної групи в новорічну ніч, чим викликала гостру критику з боку противників атомної енергетики, які вбачають у цьому спробу приховати документ від уваги громадськості. 2 січня міністр захисту клімату Австрії Леонора Гевесслер вже заявила про те, що Австрія подасть до суду на Європейську комісію, якщо ЄК просунеться вперед у реалізації своїх планів щодо включення ядерної енергії до правил ЄС щодо Таксономії сталого фінансування. Головним противником надання атомній енергетиці статусу «екологічно стійкої» виступала також Німеччина, яка 31 грудня 2021 року зупинила 3 ​​з 6 АЕС, що ще діяли на території країни.

Нагадаємо, що для прискорення енергетичного переходу Європейська комісія розробила першу у світі класифікацію екологічно стійких видів діяльності. Ця класифікація, що дістала назву Таксономія ЄС, визначає для інвесторів ті види діяльності, які дозволять здійснити декарбонізацію економіки. Основна мета таксономії ЄС – заохочення приватних інвестицій у розвиток кліматично-нейтральної економіки. Атомна енергетика не була включена до переліку видів діяльності, схвалених Таксономією ЄС. З моменту публікації проєкту Таксономії ЄС у червні 2019 року, включення атомної енергетики до переліку видів діяльності, що сприяють декарбонізації економіки, лобіювало ряд європейських країн та організацій, зокрема, асоціація європейських підприємств ядерної галузі Foratom (асоційованим членом Foratom є «Український ядерний форум»).  

Нове будівництво