Фахівці РАЕС провели приймальні випробування гамма-дефектоскопів Sentinel 880 Delta

28.12.2021
Фахівці відділу неруйнівних методів контролю служби контролю металу (СКМ) Рівненської АЕС провели приймальні випробування комплекту обладнання гамма-дефектоскопів Sentinel 880 Delta виробництва американської компанії QSA Global. Як повідомляється на сайті РАЕС, заводські приймальні випробування проведено на одному примірнику повного комплекту на підприємстві компанії QSA Global в місті Плзень (Чехія).
На РАЕС нагадують, що постачання на станцію нових гамма-дефектоскопів Sentinel 880 Delta відбувається за фінансової підтримки уряду Норвегії, який представляє Інститут енергетичних технологій (IFE) у рамках проєкту міжнародної технічної допомоги для АЕС України.
Під час перебування у чеському підрозділі QSA Global фахівці РАЕС пройшли спеціальну підготовку з використання та обслуговування гамма-дефектоскопів. Зокрема, було відпрацьовано розбирання та складання основних вузлів дефектоскопів під наглядом сертифікованого спеціаліста. «Проведено тренінг із підготовки до роботи (під’єднання елементів керування), переміщення джерел до захисного контейнера, особлива увага приділялася питанню радіаційної безпеки та якості обслуговування обладнання оригінальними компонентами та розхідними матеріалами», – зазначає начальник СКМ РАЕС Олександр Соловйов.
Представники РАЕС ознайомились з технологічними процесами із герметизації джерел іонізуючого випромінювання, транспортування територією, умов та заходів радіаційного захисту, особливостей перевірки якості та герметичності капсул із радіоактивним ізотопом Ir192, які використовуються у гамма-дефектоскопах Sentinel.
Зазначимо, що згідно нормативних документів НАЕК «Енергоатом», зокрема СОУ-Н НАЕК 107 «Технічне обслуговування і ремонт. Радіографічний контроль основного металу обладнання та трубопроводів АЕС», використання гамма-дефектоскопів є одним з найважливіших заходів забезпечення безпечної експлуатації реакторної установки. Гамма-дефектоскопи дозволяють контролювати стан зварних з'єднань і основного металу конструкцій, систем і елементів, важливих для безпеки. Джерела іонізуючого випромінювання на основі радіонукліду Ir-192, які використовуються в радіоізотопній дефектоскопії, дозволяють неруйнівним методом виявляти тріщини, непровари, пори, металеві та неметалеві включення та недоступні для візуального контролю пошкодження металу з метою своєчасного ремонту та заміни обладнання, яке не відповідає проєктним вимогами.
Довідково. Партнерство РАЕС зі скандинавськими країнами триває з 2015 року, коли було підписано угоду про співпрацю між Україною, Норвегією та Швецією в галузі ядерної безпеки та фізичного захисту українських АЕС. Компанія QSA Global (відділення в Чеській Республіці) є субпідрядником проєкту, генеральний підрядник – Шведський кваліфікаційний центр (SQC).
Гамма-дефектоскоп Sentinel 880 Delta є портативним, легким і компактним промисловим рентгенографічним пристроєм. Запатентований корпус пристрою складається з титанової «S»-подібної трубки та екрану з литого збідненого урану (DU), що міститься в трубці з нержавіючої сталі серії 300 з дисками з нержавіючої сталі, звареними на кожному кінці, утворюючи корпус циліндричної форми.

АЕС